Menu

8. MART, 1 DAN, A 2 „SLAVLJA“ DAN ŽENA & DAN DISTRIKTA BČ Istaknuto

Veljko Grubacic8. MART , dan naših predragih nam Dama, majki, kćerki, sestara, supruga, djevojaka, kolegica, komšinica. I neka Vam je presretan, od srca, u ime svih muških stanovnika Brčkog, ne samo taj dan, nego i svih 365 dana sljedećih, do novog vašeg dana :))

 

Piše: VELJKO GRUBAČIĆ BATO


8. MART , dan Brčko distrikta BiH , eto dođe, (ili bolje reći prođe), već 17. godina od uspostave nam grada Brčkog kao distrikta! A da li je baš i za koliko, i za koga, „slavlje" taj dan, poslije tolikih godina ?


Nekako sam ubijeđen, ili mi se samo čini, da su ova 2 podudarna praznika, i nesuđena slavlja, u današnja nam „počudna življenja" i te kako sudbinski isprepletena, iako nastala u različita vremena. Te nije možda ni loše pokušati napraviti kompilaciju, života naših dama danas, u slavnom nam distriktu. Bez namjere da ikome kvarimo slavlje bilo kojim povodom. Ako neko npr. ima mišljenje da ima šta da slavi, imajući na umu, da za slavlje treba imati razlog, tj. biti veseo, nasmijan, zadovoljan, ili u najkraćem biti sretan. OK.


Odakle početi, a da ne liči na kritizerstvo, da bude opravdana kritika, stvarnost, a ne kvariti prije svega damama, a i ostalima dane slavlja?


Spomenuti poznato, da se dan žena slavi od 1909. godine, na sjećanje na proteste žena u New Yorku od 1857. godine, proteste za radnička prava žena, kada je živote izgubilo njih 140. na pokretanje i protesta i obilježavanja, od strane socijalističke partije i deklaracije Njemačke (Nosioci, Clara Zetkin i Rosa Luxemburg, i potshumno, hvala im!)


A sada, Vi dame u Brčkom, kakva su vam „radnička"prava, koliko vas je (ne)zaposlenih i po 5-10 god na birou, kolika su vam primanja kad imate da radite „bilo šta", koliko vas radi na crno? Zašto npr, radite u nekim kineskim lokalima po 10 sati, po 8 dana u nedelji, za koliko KM, zašto vas se promijeni po 10-15 u nekim pekarama i burekdžinicama u mjesecu, koliko pijete tableta za smirenje, koliko premladih kćeri, zbog neimaštine i ogromnih socijalnih razlika postaju preko noći „jeftine" sponzoruše, koliko vas je u vlasti , koliko odlučujete o sebi ?? Hiljade pitanja ! Da li ste dovoljno imali hrabrosti i kada poduzeti bilo šta, „da se udružite, bili kako" da promijenite to nabrojano stanje !? Vratite karamfil „lažnjak", od onih, koji Vas se sjete samo 1 dan u godini, i od onih koji su vam ubili vaše divne osmijehe, a tako rijetke, i sve rjeđe u distriktu. Ali ne zamjerite onima koji bi vam možda kupili ljepši poklon, izveli na večeru, a nemaju za to pare, najčešće ne njihovom krivicom, nego drugih. Osjetite malu, ali i iskrenu pažnju iz ljubavi prema vama. I njima je vrlo teško, bar većini u Brčko distriktu.


8 mart, dan distrikta , uspostavljen 2000. godine odlukom arbitražnog međunarodnog suda. I piše, (isječci odluke) zbog svoga položaja, na tromeđi 3 države, ima najveću pijacu na tom dijelu Evrope, distrikt ima velike gospodarske prilike u poljoprivredno prehrambenim potencijalima, industriji, trgovini, turizmu . . i i i ? Prošlo je od tada 17 godina, i od svega nabrojanog, šta bi, odgovorite građani Vi ! A da, i da ima i svoje samostalne institucije, vladu, skupštinu, policiju, i i i ? I opet odgovorite Vi građani sami sebi ! A oni koji su napravili to, da smo propustili, tj distrikt, šansu života, stoljeća, najveću nam datu od postanka, ko je „profulao 17 puta prazan gol sa jednog metra", u tako nam važnoj utakmici života, za više generacija! Kome bi oni trebali da odgovore za toliko toga ? I da li će ikada, bar neko, i ko natjerati ?


Izvinite, proslave nas čekaju, 15~ dana razno raznih događaja, nije da nema, za svakoga po nešto , a da li to baš vrijedi 200.000 KM , i to opet, mogu da procjene samo građani, jer pare su svakako njihove. A neka i građani sami procjene , ima li razloga za slavljem, ili ne !? Evo samo jedan primjer, odnosa tj. mišljenja o životu u distriktu. Možda i „ekstremnog" , ali izrečenog iz duše i sigurno iskrenog. Uđem u jedan second hand (nemam ništa protiv njih, i ja volim tamo nešto originalno naći), ali ovaj je baš „klasa šlj", divna dama radi, (produhovljen lik za Pariške butike), i pričaju o životu , ona i njena drugarica, obadvije kažu, da imaju samo jednu želju, zajedno sa muževima koji ne rade, želju da pobjegnu iz Brčkog ! (Riječ je pobjeći, a ne otići !) Bilo gdje, i da se nikada ne vrate više, jedna kaže, ni majku neću više doći da vidim !? Uh, sjetim se divnih sela (pretežno sa hrvatakim življem), gotovo praznih. Oni srećom , ili nesrećom, sada mogu lakše bježati, dokle, ali do kada ? A da mogu svi, 4-4-2 ići ? Možda je ovo za „vrijeme slavlja" zaista precrno , ali za primjer je i mnoga pitanja ? Kada „ljubav", i očekivanja, od grada gdje ste rođeni, ili samo živite, počnu da prerastaju, prvo u razočaranje, pa u takvu (ne)emociju, i čak u vrstu mržnje ? Opravdano , ili ne , najčešće kod ljudi, što je vrlo interesantno, koji dosta vrijede, i čak su se ne rijetko, vrlo uporno i bez uspješno trudili da „pomognu" gradu.


Postaviti pitanje svim građanima, šta su uradili, za bolje sutra, bilo bi „pesimistično" (ili se često treba „smijati, ko lud na brašno" , i kad ima i kada nema razloga?), kako često kažu za činjeničnu realnost „neki" koji su napravili takvu realnost za 17 godina. Da li u ovoj važnoj utakmicu imaju produžeci, ili ćemo čekati i slaviti 35. godišnjicu, samo ako nas tada bude dovoljno u distriktu ?


PS, ipak doza optimizma mora uvijek biti, kod svih građana, a posebno kod Vas mladih, ljubav se uvijek zna desiti, nova i divna i uz pregrš problema, i ona sve pobjeđuje, bar na njene, i te kako više nego prekrasne trenutke !


I zato svi na koncert, proslave 8.marta, (nema veze kojim povodom, po oprobanoj taktici, narodu hljeba i igara) grupe Miligram, bar sa osmijehom težine naziva grupe! Mili i gram osmijeha, ali i sreće :))

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com