Menu

Princ iz Eleja 550x50

Miodrag Peranović: Vladajuća struktura je financijski uništila Brčko Istaknuto

miodrag peranovicGovoreći o radu Vlade i Skupštine Brčko distrikta na posljednjem skupštinskom zasijedanju, poslanik PDP-a Miodrag Peranović istakao je da vladajuća struktura radi sve lošije kako godine prolaze, umjesto da to bude suprotno.

Kao dokaz za to Peranović navodi kašnjenje sa procedurom usvajanja budžeta za tekuću godinu, koje, kako kaže, nema ni na pomolu.

„Sučeni smo sa najvećim brojem kršenja zakonskih odredbi u pogledu donošenja budžeta, kada govorimo o rokovima definisanim zakonima i drugim aktima. Ni prethodne tri godine ne predstavljaju oličenje poštovanja zakona. Sjetimo se usvajanja više od 1.000 amandmana na budžet , gdje je vladajuća struktura željela stvoriti lažnu sliku kod građana da vode računa o njihovim potrebama. Sve to pada u vodu kada dođe izvještaj o izvršenju budžeta. Gledano po odjeljenjima, uradi se svega jedan odsto i manje od planiranog posla. Kako sva ona obećanja odlaze u vjetar građani mogu da vide i kada se radi rebalans budžeta. Tada se u kapitalnom budžetu ukidaju mnoge stavke na štetu istih onih građana čiji su glasovi kupljeni u jednom od prethodnih izbornih ciklusa“, rekao je Peranović.

Peranović je istakao da je ovakvo vođenje Distrikta nekorektno, a finansijski neopravdano da kočnica usvajanja budžeta bude deficit veći od 20 miliona konvertibilnih maraka.

„U protekle tri godine smo upozoravali na ovo. Dva su osnovna uzroka. Prvi uzrok su fiktivni prihodi Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, koji su se kontinuirano, iz godine u godinu, prikazivali, a znajući da isti neće biti realizovani. U procesu privatizacije, u eksploataciji raznih dobara Brčko distrikta, nerijetko su stavljali 10-15 puta veće iznose, samo da bi pokrili poslaničke rashode, koje su stvorili kroz amandmane i grantove. Drugi razlog jeste smanjenje oročenih sredstava. Brčko je u februaru 2013. imalo oko 90 miliona konvertibilnih maraka oročenih sredstava, sad, nema ni 10 miliona“, kaže Peranović i dodaje da Vlada nije mnogo vodila računa o bilansu i rashodima dok je dijelila grantove.

„Neprihvatljivo je da Odjeljenje za obrazovanje novac za nabavku školske opreme i računara traži dopisima od Skupštine, umjesto da to rješava unutar izvršne vlasti. Nije mi jasno zašto se sa procedurom usvajanja budžeta ovoliko kasni. Da li se vlast kocka sa budžetom ili su joj preče neke druge aktivnosti“, pitao je predstavnike vlasti Miodrag Peranović, poslanik PDP-a, na posljednjem skupštinskom zasijedanju.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com