Menu

Princ iz Eleja 550x50

SDP Brčko distrikt BiH traži hitnu reakciju vlasti na najavljeno poskupljenje struje Istaknuto

logo-glavnaDugo očekivani Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima Brčko Distrikta BiH, koji je usvojen prije dvadesetak dana, trebao je, bar prema najavama vlasti Brčko Distrkita BiH, uvesti red i zakon u JP „Komunalno“ Brčko.

Iako je zakon usvojen po hitnoj proceduri, što samo po sebi znači da iziskuje hitnu reakciju, do danas se ništa nije promjenilo, osim što je po sili zakona prestao mandat sadašnjem upravnom odboru i v.d. direktoru preduzeća. Sada imamo situaciju da JP „Komunalno“ nema rukovodstva, ali ipak može donositi odluke koje se tiču svih stanovnika Brčko distrikta BiH.

Jedna u nizu takvih odluka jeste i sklapanje ugovora o nabavci električne energije koja će naše stanovnike u konačnici koštati 23% više u odnosu na cijenu u prvih 6 mjeseci ove godine.

Naravno, vlast Brčko Distrikta BiH to uopšte ne brine, jer i ove prethodne 4 godine nisu brinule za običnog građanina nego isključivo za vlastiti interes i interes stranaka iz kojih dolaze. Glavna preokupacija vlasti ovih dana jeste kako podijeliti plijen, zvani budžet i kako dodatno osiromašiti naš grad koji je ionako doveden pred finansijski kolaps.

Koga još brine činjenica da je za vrijeme ove vlasti Distrikt dvije godine zaredom u budžetskom deficitu (2014 god. – više od 5 miliona KM ,a 2015 god. – skoro 29 miliona KM), ko se još sjeća propalih više od 20 miliona KM u Bobar banci, 15-tak miliona KM pogrešno uplaćenih akciza u budžet RS, izgubljenog spora oko fabrike vode i gubitka 2,5 miliona KM, plaćenih penala za nepovučena sredstva za izgradnju zaobilaznice u iznosu oko 2,5 miliona KM itd,itd…

Bitno je da se vlast još uvijek dogovara oko novog v.d. direktora JP „Komunalno“ iako su najavljivali hitnu reakciju i uspostavljanje „zakonitosti“ u radu tog preduzeća. Između aktera vlasti toliko je nepovjerenje da ni budžet ne žele usvojiti, dok se ne izabere novi privremeni rukovodilac navedenog preduzeća.

A prva stvar koju novoizabrani direktor treba da uradi jeste potpisivanje ugovora kojim će električna energija poskupiti za 23%.

Organizacija Socijaldemokratske Partije za Brčko Distrikt BiH iskazuje svoje ogorčenje ponašanjem vlasti u Brčko Distriktu BiH u vezi sa najavljenim poskupljenjem električne energije, koje će ionako vrlo tešku socijalnu situaciju učiniti još težom.

Nebriga skupštinske većine za život običnog građanina je postala nedopustiva i zbog toga najoštrije osuđujemo ravnodušnost vlasti spram ovih činjenica.

Zahtijevamo od Vlade i Skupštine Brčko Distrikta BiH da hitno iznađu mogućnost pregovaranja sa isporučiocima električne energije (entitetske Elektroprivrede) i da obezbijede nabavku pod istim uslovima kao i prvih 6 mjeseci ove godine.Ukoliko to nisu u stanju to uraditi , zahtijevamo da se iz dogovorene sume od 10 miliona KM, koja trebaju da budu stavljena na raspolaganje poslanicima iz skupštinske većine kako bi ih oni rasporedili u budžetu u izborne svrhe, izdvoje potrebna sredstva za subvencionisanje nabavke električne energije tako da naši građani ne bi osjetili planirano poskupljenje.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com