Menu

Princ iz Eleja 550x50

Terzić: Samo izmjenom Ustava i Izbornog zakona BiH mogu se odgoditi lokalni izbori Istaknuto

terzic1Ništa ne smije biti izgovor za odgađanje izbora dok se ne promijeni Ustav i Izborni zakon u BiH, upozorio je u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria politički analitičar Almir Terzić.

SDA najavljuje da će tražiti odlaganje lokalnih izbora u BiH naredne godine, kako bi se lokalni izbori spojili sa općim. To bi, tvrde, donijelo uštede od 20 miliona KM u BiH. Stav SDA podržali su i njihovi koalicioni partneri iz HDZ-a BiH te SBB.


No, izostanu li naredne godine lokalni izbori u zemlji, analitičari smatraju da će vlasti građanima poslati poruku kako izbori nisu obaveza te da se u BiH može primjenjivati princip održavanja na vlasti do kada je kome volja.

 

- Spajanje lokalnih i općih izbora u BiH dolazi u obzir samo u slučaju ukoliko se izbori u BiH naredne godine održe i ukoliko se eventualno izmjene ustavne i zakonske odredbe, odnosno ukoliko se utvrdi da mandat novoizabranih vijećnika i odbornika u lokalnim zajednicama odnosno u općinskim vijećima, i skupštinama opština i Brčko Distriktu bude utvrđen na mandat dvije godine – smatra analitičar Terzić.

 

- Bilo kakvo produžavanje mandata aktuelnih lokalnih vlasti, uz činjenicu da se lokalni izbori u gradu Mostaru nisu održali od 2008. godine, odnosno od 2012., kada je prestao mandat tadašnjem aktuelnom vijeću, stvorilo bi još veću pravnu nesigurnost u BiH – dodaje Terzić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com