Menu

Princ iz Eleja 550x50

SDA i SBB u Brčkom potpisali Sporazum o postizbornom djelovanju Istaknuto

sporazum sbb sdaU brčanskom Domu kulture danas je Stranka demokratske akcije Brčko distrikta BiH (SDA) i Savez za bolju budućnost Brčko distrikta BiH (SBB) potpisali Sporazum o postizbornom djelovanju u ovoj lokalnoj zajednici.

 

Esed Kadrić, predsjednik Odbora SDA Brčko distrikta BiH i potpisnik ovog Sporazuma kazao je da je u Distriktu došlo do disperzije političkih stranaka i pojave novih političkih stranaka, onih koji pokušavaju imati na svojim listama kandidate iz reda srpskog i hrvatskog naroda kako bi preko bošnjačkih glasova obezbijedili sebi mandate.

 

“U Distriktu došlo je do disperzije političkih stranaka i pojave novih političkih stranaka onih koji neće moći preći izborni prag ili onih koji pokušavaju imati na svojim listama kandidate iz reda srpskog i hrvatskog naroda, a da preko bošnjačkih glasova obezbijedi mandate istima, odnosno sebi i svojim strankama kako bi mogli ući u buduću vladajuću koaliciju. To nije dobro za njih, a ni za nas Bošnjake, niti je dobro za koalicione partnere iz reda srpskog i hrvatskog naroda, jer ne mogu Bošnjaci birati Srbima i Hrvatima njihove predstavnike u parlamentu Distrikta i zato smo kazali da ćemo pregovarati isključivo sa legitimnim predstavnicima koji budu izabrani od strane srpskog i hrvatskog naroda”, kazao je Kadrić.

 

sporazum sbb sda 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodajući da je ovaj Sporazum i poziv za sve druge probosanske stranke na području Distrikta kako bi se pridružili i sačinili sličan ili isti koalicioni sporazum.

 

“Ovo je i pokušaj da na ovaj način ove dvije političke stranke kao jedna gravitaciona snaga objedinimo i sve druge, pozovemo sve druge probosanske stranke na području Distrikta da nam se pridruže i da sačinimo sličan ili isti koalicioni sporazum kako bi smo se doveli u poziciju da imamo jak politički blok, a sutra u budućoj koaliciji jedan širok politički potencijal koji će moći obezbijediti uslove da imamo veliku koaliciju, a sve u cilju mogućnosti da kroz parlament mijenjamo Statut Distrikta koji je u mnogim svojim odredbama već anahron i koji treba mijenjati”, naglasio je Kadrić.

 

Ismet Dedeić, predsjednik Savez za bolju budućnost Brčko distrikta BiH i potpisnik Sporazuma kazao je da sporazum treba da bude i prvi korak kako bi se uhvatili u koštac protiv sistemskog organizovanog kriminala.

 

sporazum sbb sda 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Od sporazuma se prije svega očekuje stvaranje jednog bošnjačkog političkog bloka i stvaranje pretpostavki za jednu korektnu saradnju sa ostala dva naroda. Druga poruka je da Bošnjaci ili uopšte biračko tijelo koje je razjedinjeno da ne nasjednu na neke nove navodne projekte lokalnog karaktera i političke stranke. To su stranke za pojedince, za rješavanje ličnih egzistencija, a ne stranke koje su sposobne da obezbijede brži razvoj ove sredine koja zaostaje u svakom pogledu, zajednica koja prednjači, nažalost, samo u organizovanom sistemskom kriminalu. Ovaj sporazum treba da bude prvi korak da se spriječi sve to i uhvati u koštac protiv organizovanog kriminala", kazao je Dedeić.

 

Na potpisivanju Sporazuma ispred delegacije Odbora SDA Brčko distrikta BiH prisustvovali su Esed Kadrić, Sead Softić, Damir Bulčević, Nedžib Omazić, Sead Šadić, Adem Ribić i Avdija Banda.

 

Ispred SBB Brčko distrikta BiH prisustvovali su Šemso Saković, Sejfo Zahirović, Halil Ljuca, Ismet Dedeić, Mirza Drpljanin, Emir Krako, Adnan Pašalić, Enes Pašalić i Nedžad Fazlić.

 

sporazum sbb sda 2sporazum sbb sda 4

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com