Menu

Princ iz Eleja 550x50

Bosić: Čović koristi pitanje akciza da uvede SNSD u vlast na nivou BiH Istaknuto

mladen-bosic-08102015-MZ 7Dodik treba HDZ-u i njihovim političkim programima. Prije svega zato što se Dodik zalaže za raspakivanje Dejtonskog sporazuma, kaže Bosić.

 

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a i predsjedavajući Zatupničkog doma Parlamenta BiH govorio je večeras, gostujući na Televiziji BN, o eventualnim promjenama u vlasti na državnom nivou.

 

Zastupnički dom, a prije toga ni nadležna parlamentarna komisija, nisu podržali povećanje akciza na gorivo, a upravo ovo pitanje Dragan Čović, predsjednik HDZ-a koristi za uvođenje Dodikovog SNSD-a u vlast na državnom nivou, ustvrdio je Bosić.

 

-Taj prijedlog je propao iz različitih razloga. Mi (SDS) za njega nismo glasali zato što je dogovor bio da u paketu bude i plavi dizel. Da pomognemo poljoprivredi. Ne možete samo uzimati od građana, morate naći načina i da im vratite taj novac, da to ima neku svrhu koja bi dala pozitivan rezultat. Oni to nisu ispoštovali, prije svega iz Federacije. Koliko sam čuo tome se protivi HDZ iz nekog razloga. Oni navode neki registar domaćinstava, pa bit će zloupotrebe... Imali su sedam-osam mjeseci da počnu praviti registar, nisu ga pravili. Svi smo potpisali Agendu u kojoj stoji povećanje akciza na gorivo da bi se finasirala gradnja puteva. I mi i SNSD smo potpisali. Šta se desilo? HDZ traži da bude izostavljena akciza na vino, jer kao to je prehrambeni proizvod, a stvar je u tome da u Hercegovini postoje veliki proizvođači vina, a pošto je u Republici Srpskoj značajna proizvodnja piva, Mirko Šarović je po istoj logici tražio da se ukine i akciza na pivo. SNSD iz meni nepoznatog razloga insistira da mora biti akciza ne na vino, nego na pivo. Oni traže da u taj paket uđe još nešto. Dakle, svi su bili protiv iz sebi svojstvenih razloga - objašnjava Bosić.

 

Dodaje da HDZ ovu situaciju sada koristi kao povod da prikaže kako se raspada vlast na nivou države, ali i Federacije.

 

- Oni imaju nove sukobe sa Bošnjacima, prije svega u vezi Stoca. I sada imate novu političku situaciju za koju ja ne znam koji će biti izlaz. Možda će biti izlaz uvođenje SNSD-a u novu skupštinsku većinu. U ranijem periodu HDZ uopće nije krio da mu je to želja i cilj. Mislim da mi moramo otvoriti naše odnose sa HDZ-om i jasno ih postaviti. Ja razumijem HDZ i ne mislim da je ovo lični odnos Čovića i Dodika. Dodik treba HDZ-u i njihovim političkim programima. Prije svega zato što se Dodik zalaže za raspakivanje Dejtonskog sporazuma. Zalažući se za raspakivanje Dejtonskog sporazuma on upravo traži ono što traži i HDZ. Mi se grčevito borimo i naš stav je da nema raspakivanja Dejtonskog sporazuma jer to sigurno ide na štetu RS-a - rekao je Bosić.

 

Što se SDS-a tiče on treba otvoreno razgovarati sa HDZ-om o odnosu prema strankama iz RS-a i onda zauzeti stav kako dalje, dodao je Bosić.

 

- Jedno od pitanja koje trebamo razmotriti je i da li dalje učestvovati u skupštinskoj većini u Sarajevu. To ne zavisi od HDZ-a i SDA, to zavisi i od nas da li ćemo donijeti odluku da se povučemo, ali ja mislim da prije svega treba završiti ovo što smo počeli i u vezi borbe protiv korupcije, a i ovog što radi Mirko Šarović. Vrlo brzo će to pitanje doći na dnevni red - poručio je Bosić.

 

(Faktor.ba/Foto: M. Živojević)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com