Menu

SDP Hrvatske: BiH hitno staviti na dnevni red EU i NATO-a Istaknuto

hrvatski sdpNajveća hrvatska opoziciona stranka Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je vladu Hrvatske da situaciju u BiH stavi na dnevni red EU-a i NATO-a pošto reakcije nekih političkih snaga u BiH na podnošenje zahtjeva za reviziju presude Srbiji pred Međunarodnim sudom pravde mogu dovesti do ozbiljne političke nestabilnosti i ugroziti funkcionalnost države.

Zahtjev za revizijom presude iz 2007. po tužbi kojom je BiH teretila bivšu SR Jugoslaviju, odnosno današnju Srbiju za agresiju i genocid, formalno je podnesen u Den Haagu u četvrtak.

Iz SDP-a u saopćenju podsjećaju kako je Međunarodni sud pravde u Haagu utvrdio postojanje genocida u povodu tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije, ali nije utvrdio odgovornost niti jedne države ili političke tvorevine za njega.

SDP upozorava da najavljene reakcije nekih političkih snaga u Bosni i Hercegovini na podnošenje zahtjeva za reviziju presude Srbiji mogu dovesti do ozbiljne političke nestabilnosti i blokade njezinih institucija te time ugroziti funkcionalnost države.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je u četvrtak kako je Bosna i Hercegovina nakon podnošenja zahtjeva za reviziju presude ušla u duboku krizu iz koje dugo neće izaći, optuživši člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Bakira Izetbegovića kako je isključivi krivac za to.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Mladen Ivanić, ocjenjuje, pak, kako je BiH "ušla u vrlo ozbiljnu krizu i vrhunac izvaninstitucionalnog djelovanja".

Protivljenje srpskih političara u BiH reviziji presude podržava i službeni Beograd.

- Nužno je osigurati da sve političke stranke i svi dužnosnici u vlasti BiH nastave obnašati svoje dužnosti u skladu s Ustavom i zakonima te odlukama njezinih institucija s ciljem zaštite sigurnosti građana. Stabilnost Bosne i Hercegovine ključna je za stabilnost cijele regije i u hrvatskom je nacionalnom interesu - poručuje SDP u saopćenju.

Stranka stoga poziva hrvatsku vladu, koja je Bosnu i Hercegovinu utvrdila kao prioritet svoje vanjske politike, "da žurno iznese svoj stav o razvoju situacije u toj zemlji te očekuju da brzo zatraži stavljanje situacije u Bosni i Hercegovini na dnevni red EU i NATO radi zauzimanja zajedničkih stajališta i postizanja dogovora o aktivnostima za doprinos održavanju funkcionalnosti, sigurnosti i stabilnosti te države".

(avaz.ba)

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com