Menu

Demokratska fronta Brčko: Da li čovjek služi tenderu ili tender čovjeku? Istaknuto

demokratska-fronta2090320152"Već u decembru prošle godine javnost je obaviještena o tome da će od početka 2017. godine korisnici javne kuhinje u Brčko distriktu, njih 180, ostati bez toplog obroka koji su dobijali jedanput dnevno.

 

Problem, navodno, nisu finansijska sredstva, jer su ona obezbijeđena budžetom, već u tome što nadležno Odjeljenje za zdravstvo Vlade Brčko distrikta, Centar za socijalni rad, nisu blagovremeno sproveli postupak javne nabavke, kako bi se obezbijedio kontinuitet pružanja usluge najranjivijim kategorijama stanovništva. Korisnici su sa nelagodom ulazili u novu godinu, a njihove crne slutnje su se obistinile, pošto hrane nema već četvrti mjesec, iako su nadležni za sprovedbu tendera za nabavku hrane iz Centra za socijalni rad u medijima najavljivali početak rada kuhinje za februar ove godine.

 

Pored 76 korisnika javne kuhinje koji su svakodnevno dolazili po obrok dok je kuhinja bila u funkciji, ima njih koji definitivno nemaju šta da jedu, kojima ovaj obrok znači život, starih i nemoćnih, nepokretnih kojima se hrana nosila do kreveta.

 

"Sit gladnom ne vjeruje", jasno se pokazalo u praksi rada Centra za socijalni rad. Gladni ne razumiju riječi "tender", "dobavljač", "Ured za žalbe" (u Sarajevu). Gladni se s pravom pitaju: Da li čovjek služi tenderu ili tender čovjeku? Ako se zna koliko dugo znaju trajati tenderi, zašto se onda tender nije raspisao na vrijeme? Ako je tender poništen, znači da tenderska dokumentacija nije bila dovoljno dobro sačinjena ili je odluka o poništenju nezakonito donešena od onih koji su provodili tender. Ako se desio prekid u radu javne kuhinje, ko je za to odgovoran? Zašto taj ko je odgovoran ne snosi posljedice?

 

Mi u Demokratskoj fronti pozivamo gradonačelnika Distrikta, kao vrhovnu instancu izvršne vlasti u ovom gradu, da stane u odbranu onih kojima je pomoć najpotrebnija, te da preduzme neophodne mjere da se javna kuhinja što prije otvori, a odgovorni za ovo stanje primjereno sankcioniraju".

 

Predsjednik Demokratske fronte Brčko distrikta
Zijad Ražanica

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com