Menu

Pročitajte sve zaključke nakon sjednice Predsjedništva SDA Istaknuto

aa picture 20150313 4770316 highJučer je u Centrali Stranke demokratske stranke u Sarajevu održan nastavak sjednice Predsjedništva stranke na kojoj je usvojeno niz zaključaka.

 

Najvažniji zaključci sjednice su isključenje Senada Šepića iz stranke, razrješenje Povjereništva SDA za Srebrenicu, te opomene Ahmetoviću, Mehmedoviću i Sokoloviću.

 

O čemu su se još usaglasili čelnici SDA pročitajte u nastavku:

 

- Predsjedništvo SDA zahtjeva od kantonalnih, regionalnih i općinskih odbora SDA da se u narednom periodu suzdrže od uvodjenja povjereništava u organizacionim jedinicama u kojima imaju to pravo na osnovu Statuta SDA. Ukoliko se u narednom periodu ukaže potreba za uvođenjem povjereništava o tome su dužni prethodno obavijestiti Predsjedništvo SDA i zatražiti saglasnost.

 

- Predsjedništvo SDA traži od Predsjednika SDA da u slučaju suprotnog ili drugačijeg postupanja vezano za prethodni stav primijeni ovlaštenja koja mu proizilaze iz Statuta SDA i da takve odluke obustavi od izvršenja.

 

- Zadužuje se Stručna služba SDA da u roku od 7 dana pribavi izvještaj od općinskih odbora o uvedenim povjereništvima u mjesnim odborima od Izbora 2016. godine do danas, te da se za narednu sjednicu Predjedništva SDA sačini informacija.

 

- Zadužuju se kantonalni odbori SDA Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona da u roku od 10 dana dostave izvještaje o realizaciji Odluke Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništava u općinskim organizacijama SDA Bihać, Bužim, Ključ, Visoko, Zenica, Kalesija i Gračanica, kao i o toku dosadašnjih provedenih izbornih aktivnosti u tim općinskim organizacijama.

 

- Povjereništva u ovim općinskim organizacijama imaju rok od 90 dana da završe reevidenciju članstva, a tri mjeseca nakon isteka tog roka da provedu izbore.

 

- Predsjedništvo SDA zahtijeva od članova Predsjedništva SDA zaduženih za praćenje rada kantonalnih, regionalnih i organizacije SDA Brčko Distrikt BiH da se uključe u daljnje aktivnosti oko realizacije navedene Odluke Predsjedništva SDA.

 

- Sve daljnje aktivnosti na realizaciji Odluke Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništava u navedenim općinskim organizacijama vršiti uz saglasnost članova radnih grupa zaduženih za kanton. Članovi radnih grupa su dužni osigurati regularnost izbora i njihovo provođenje u skladu sa Statutom i Izbornim pravilima SDA.

 

- Predsjedništvo SDA ostaje kod ranije Odluke o uvođenju povjereništva u Općinskoj organizaciji SDA Srebrenica. Predsjedništvo SDA razriješilo je povjereništvo u ranijem sazivu a za predsjednika novog povjereništva imenovalo Ramiza Salkića koji će do naredne sjednice Predsjedništva Stranke predložiti ostale članove.

 

- Predsjedništvo SDA će uputiti inicijativu Glavnom odboru da Hamdiju Fejzića smijeni sa pozicije potpredsjednika Glavnog odbora SDA. Nakon okončanja postupka utvrđivanja odgovornosti za napad na zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića će se razmotriti i druge mjere.

 

- Predsjedništvo SDA poziva poslanike koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS da ne podrže sumnjivu i štetnu privatizaciju Rudnika Ljubija kako to predlaže Vlada RS.

 

- Predsjedništvo SDA konstatuje da zastupnici iz SDA u Predstavničkom domu PSBiH Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović nisu ispoštovali stav Predsjedništva SDA sa sjednice od 29.03.2017.godine kojim su svi zastupnici SDA obavezani da glasaju za usvajanje seta zakona o akcizama po hitnom postupku.

 

- Predsjedništvo SDA također konstatuje da su zastupnici iz SDA u Predstavničkom domu PSBiH o stavu Predsjedništva SDA obavješteni kako pisanim putem, tako i od strane Predsjednika SDA na sjednici Kluba zastupnika održanoj 19.04.2017.godine. Unatoč tome, na sjednici Predstavničkog doma PSBiH održanoj 20.04.2017.godine, Senad Šepić i Salko Sokolović su glasali protiv hitne procedure, a Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović su bili suzdržani.

 

- Predsjedništvo SDA konstatuje da zbog ovakvog ponašanja navedenih zastupnika nije usvojen set zakona o akcizama po hitnom postupku.

 

1. Obzirom da su takvim postupanjem navedeni zastupnici bitno narušili ugled i nanijeli štetu Stranci, Predsjedništvo SDA u skladu sa Statutom Stranke izriče mjere odgovornosti i to:

 

- Senadu Šepiću – Isključenje iz Stranke

- Salki Sokoloviću – Javni ukor

- Sadiku Ahmetoviću – Javni ukor

- Šemsudinu Mehmedoviću – Javni ukor.

 

/N1/

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com