Menu

SDP Brčko: Predlažemo da članovi Vlade i funkcioneri institucija idu kući, jer ništa ne rade Istaknuto

SDP pres april 2017SDP Brčko distrikta BiH danas je održao konferenciju za novinare na temu osvrt 100 dana rada Vlade Brčko distrikta BiH i trenutna politička situacija u Brčko distriktu BiH.

 

Esda Atić, predsjednik kluba SDP Brčko kazao je da se, nažalost ne može dati pozitivna ocjena rada Vlade Distrikta, jer se radi o nastavku prošlog mandata kada se dešavala najveća erozija u Distriktu.

 

Nerad Vlade Distrikta

 

"Prošlo je i više od sto dana rada Vlade Distrikta i nažalost ne možemo dati pozitivnu ocjenu za njihov rad. Vidimo da je to nastavak prošlog mandata kada se dešavala najveća erozija dostignuća u Distriktu. Sve ono što je postignuto u proteklih 17 godina iz dana u dan erodira zbog nerada Vlade. To se vidi u svim oblastima u obrazovanju, zdravstvu, privredi, u borbi protiv korupcije, o brizi za mladima, poštovanju procedura, donošenju budžeta, ali ono što je očito i što se vidi jeste da se nastavlja sa etno-nacionalnim podjelama gdje vladajuće strukture koriste vršenje vlasti kako bi zaokružile svoje etno-nacionalne interese kroz zapošljavanje, kroz finansijsko crpljenje Distrikta. Podsjećam, na nastavak prakse dijeljanja velikog broja grantova iz budžeta Distrikta podobnim nevladinim organizacijama i pojedincima", kazao je Atić.

 

Neformalna grupa iz sjene kontroliše sve procese u Distriktu

 

Posebno je naglasio na vaninstitucionalno djelovanje skupštinske većine gdje jedna neformalna grupa iz sjene povlači poteze, vodi i kontroliše sve procese u Distriktu.

 

"Ukazujem i na vaninstitucionalno djelovanje skupštinske većine koja mijenja i Vladu i Skupštinu. Imamo situaciju da jedna neformalna grupa iz sjene povlači poteze, vodi i kontroliše sve procese u Distriktu. Mi predlažemo da članovi Vlade i funkcioneri institucija idu kući i da im tamo šaljemo plate, jer će tako jeftinije biti za građane Distrikta. Neće trošiti papir, energiju, reprezentaciju, telefon i sve drugo što troše na radnim mjestima, a u suštini ne odlučuju ni očemu, jer odlučuje za njih vaninstitucionalna grupica ljudi, predsjednika, moćnika, političkih partija i oni koji su bliski predsjednicima. Također, odugovlačenje donošenja budžeta je uzrokovano ovim radnjama unutar vlasti političko-nacionalnim podjelama i pokušavanjima da za sebe što više uzmu Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili politička stranka", kazao je Atić.

 

Izlaz je...

 

Dodajući da izlaz iz svega ovoga vidi u potpisivanju koalicionog sporazuma sa jasnim programima i šta uraditi za mandat.

 

"Izlaz je da se nakon provedenih izbora potpisuju koalicioni sporazumi sa jasnim programima i šta uraditi za mandat. U zadnjih osam godina radi se o interesnoj koaliciji, a ne programskoj i sve što se radi, radi se kako bi se zadovoljili lični, politički, stranački i kvazi-nacionalni interesi umjesto da se na osnovu jasnih programskih opredjeljenja i programa stave na papir prioriteti koje treba realizovati u toku mandata jedne vlasti", kazao je Atić.

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com