21 August 2013
By Super User
bulevar-zgrade Međunarodna zajednica još nije digla ruke od BiH, iako proteklih mjeseci nije načinjen apsolutno nikakav napredak u provođenju uslova potrebnih za deblokadu euroatlantskog puta BiH.

EU je u više navrata upozorila da približavanje predizborne kampanje u BiH, ali i održavanje izbora za Europski parlament, prijete da pitanje nastavka integracije BiH u EU dodatno prolongiraju, vjerovatno do 2015. godine.

To upozorenje nije ozbiljno shvaćeno, jer su umjesto na pregovore o provedbi presude „Sejdić i Finci", usaglašavanju koordinancijskog mehanizma za pregovore s EU i konačnom rješavanju pitanja vojne imovine, bh. lideri odlučili otići na ljetovanje.

Europska komisija je spremna pružiti još jednu priliku BiH.

Ranije utvrđena mapa puta za integraciju u EU odavno je pogažena, a predstojeći sastanak s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, 1. oktobra u Bruxellesu, možda je i zadnja prilika za bh. lidere.

Neslužbeno se doznaje kako će sljedećih sedmica biti intenzivirana komunikacija između ključnih političkih lidera u BiH. Za sada su predviđeni samo bilateralni susreti, iako nije isključeno da se do kraja septembra, odnosno odlaska u Bruxelles održi i zajednički sastanak „četvorke", "šestorke" ili „sedmorke".

U slučaju provedbe presude „Sejdić i Finci" problem je primarno u FBiH pa bi možda i najrealnije bilo očekivati sastanak stranaka koje dolaze iz ovog entiteta.

Sastanak u Bruxellesu, na koji su uz čelnike „sedmorke" pozvani i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH (DF), predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ), premijeri FBiH i RS-a Nermin Nikšić (SDP) i Željka Cvijanović (SNSD), kao i gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić (HDZ), mogao bi utjecati i na buduće političke saveze u BiH.

Nije tajna da se postojeći savez na državnom nivou ljulja, a jedan od razloga je i nepostojanje dogovora o "Sejdić i Finci".

Amerikanci nisu direktno uključeni u pokušaje deblokade evropskog puta BiH, ali je njihov utjecaj na političke prilike u BiH vjerovatno najveći. Stoga se s velikom pažnjom očekuje novi dolazak zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Philipa Reekera. On je zadnji put bio u BiH početkom jula i tada je uputio vrlo jasne i oštre poruke liderima.

(Večernji)

KOMENTARI


UPOZORENJE: komentari posjetilaca ne odražavaju stajalište Web Portala InfoBrcko. Molimo vas da u komentarisanju i/ili razmjeni mišljenja sa drugim posjetiocima obavezno izbjegavate korištenje nepristojnih izraza, psovki i/ili vrijeđanja drugih po bilo kojoj osnovi.


+Copyright (c) 2006-2015 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com