Menu

Princ iz Eleja 550x50

Komesar Hahn pisao članovima Predsjedništva BiH: Vaš angažman bio je ključan za važne korake na putu ka EU Istaknuto

Johannes-Hahn10062015Evropski komesar za proces proširenja Johannes Hahn uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kome izražava zahvalnost i zadovoljstvo zbog njihovog konstruktivnog angažmana u proteklim sedmicama u vezi sa evropskim putem BiH.

 

Pismo, do kojeg je došao Faktor, prenosimo u cjelosti.

 

Vaše ekselencije,

 

Želio bih izraziti zahvalnost za vaš konstruktivni angažman koji je bio ključan za Bosnu i Hercegovinu kako bi tokom proteklih sedmica napravila neke važne korake na putu prema Evropskoj uniji. Ovdje, prije svega, mislim na parafiranje Protokola o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te postizanju dogovora o koordinacijskom mehanizmu o EU pitanjima.

 

Uvjeren sam da će vlasti u Bosni i Hercegovini iskoristiti ovaj koordinacijski mehanizam kako bi poboljšali koordinaciju i provedbu politika u vašoj zemlji, uključujući i finansijsku pomoć EU-a te osigurati efikasniju i učinkovitiju interakciju između BiH i EU-a.

 

U tom kontekstu, želio bih podcrtati potrebu da se ubrza formiranje pododbora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te da se pripreme i adaptiraju sektorske strategije i akcijski planovi koji su također nužni za mobiliziranje dodatnih fondova EU-a.

 

Također, zadovoljstvo mi je primijetiti dobar napredak u implementaciji Reformske agende. Želio bih Vas ohrabriti da nastavite saradnju sa EU-om i Međunarodnim monetarnim fondom kako bi se osigurala daljnja implementacija.

 

Verifikacija stanja u ovom kontekstu bila bi također korisna kod razgovora o daljnjem putu.

 

U svjetlu aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, želio bih podcrtati kako je važno da svi nivoi vlasti u BiH nastave sa konstruktivnim pristupom i da se koncentriraju na reforme koje traže građani BiH.

 

Na tom putovanju možete računati na podršku Evropske komisije.

 

(Faktor.ba)

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com