Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Vruće ljeto brčanskim vatrogascima Istaknuto

vatrogasac ilust3Šef Odsjeka za zaštitu od požara i spasavanja Brčko distrikta BiH Ljuban Ilić kazao je za "infobrcko.com" da je ovo ljeto registrovano dosta više požara u odnosu na prethodnu godinu.

 

Broj požara povećan

 

Za dvanaest mjeseci 2016. godine registrovano je ukupno 189 požara, doj je za ovu godinu do 15. augusta zabilježeno 265 požara. Ilić je kazao da je ovo zabrinjavajuće stanje zbog povećanja broja požara.

 

"Mi smo već sada nadmašili broj požara iz prethodne godine. Već se približavamo broju iz 2015. godine koja je bila izraženija u odnosu na 2016. i na 2014. godinu. Podaci nam govore da se prosjek požara povećava. Ako gledamo konkretno mjesec juni, juli i august 2016. i 2017. godine ponovo su podaci u 2017. u odnosu na 2016. znatno porasli. U 2016. u mjesecu julu bilo je 15 intervencija gašenja požara dok je u tom mjesecu za 2017. godine bilo 36. Što se tiče augusta za ovih petnaest dana imali smo 15 intervencija dok je za čitav isti mjesec 2016. godine bilo samo 6 intervencija. Ovo je zabrinjavajuće stanje u odnosu na prošlu godinu i broj požara se udvostručio pa i više", kazao je Ilić.

 

Ljudski faktor najveći krivac

 

Bez obzira na ekstremno toplo vrijeme koje je zahvatilo i područje Distrikta, Ilić ističe da je najveći krivac ljudski faktor.

 

"Opravdanje možda možemo naći da je u pitanju i toplo vrijeme koje je ove godine bilo posebno izraženo što je omogućavalo brže paljenje i što je uvjetovalo vjerovatno i veći broj požara, međutim kada uzmemo analizu vidimo da je i pored tih visokih temperatura najveći krivac ljudski faktor. Ljudi zanemaruju kada vide neki mali požar u nekom kanalu, a dužnost i obaveza svih građana je da ako primjete moraju ugasiti ukoliko nije ugrožen njihov život. Obično takvi mali požari se znaju proširiti i napraviti veliki problem. Mi se još uvijek bahato znamo ponašati i znamo zapaliti nešto nekontrolisano", kazao je Ilić.

 

Distrikt na svu sreću bez katastrofalnih posljedica

 

Ilić naglašava da su se uglavnom požari odnosili na rastinje i da na svu sreću Distrikt nije zadesilo kao što je Hercegovinu i druge dijelove Evrope.

 

"Uglavnom požari su se odnosili na rastinje. Neki dan smo imali požar u Skakavi gdje je vatra zahvatila i šumski prostor gdje se nalaze i dalekovodi. Često takvi tereni su nam nepristupačni što nam otežava djelovanje. Ali na svu sreću požari nisu bili sa nekim većim katastrofalnim posljedicama kao što možemo vidjeti sada u Hercegovini, Evropi itd.", kazao je Ilić za "infobrcko.com".

 

Poruka građanima

 

Iz Vatrogasnog poručuju građanima da se suzdrže od nekontrolisanog paljenja i ukoliko nešto moraju zapaliti da obrate pažnju ili da zovu Vatrogasnu jedinicu koja bi dežurala kako se ne bi ugrozio nečiji život, materijalno dobro, život životinja i sl.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com