Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Brčko: Održivi turizam – instrument razvoja Istaknuto

1017turizam-678x381U Brčkom je danas održan Okrugli sto sa temom „Održivi turizam – instrument razvoja" iza čije organizacije je stalo Udruženje turističkih vodiča Brčko distrikta BiH uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, odnosno Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, a povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma.

 

Prateći slogan pod kojim se ove godine obilježava Svjetski dan turizma i Brčko distrikt se vodi nastojanjima da promoviše turističke potencijale, uz promociju svih turističkih segmenata.

 

"Možda bi mogli da se okrenemo seoskom turizmu jer najmanja ulaganja su tu a već imamo nekoliko inicijativa onih koji imaju svoja gazdinstva. To je ipak i dalje priča koju treba razvijati uz istovremeno održavanje ekologije" rekla je Dušanka Pantelić, šefica Službe za turizam u Vladi Brčko distrikta BiH.

 

Okrugli sto bi trebao poslužiti kao platfoma za razmjenu iskustava, predstavljanje primjera dobre prakse i uspostavljanje regionalne turističke ponude. Ovoga puta predstavljena je opština Bogatić iz Srbije, kao primjer male opštine koja dobro funkcioniše na polju turizma.

 

"Prije svega želimo da predstavimo primjer koji može da se implementira i na području Brčko distrikta, odnosno kako da se uvežu privatni sektor, poljoprivredna gazdinstva i udruženja s ciljem promocije turizma" rekla je Mirela Čaušević, Udruženje turističkih vodiča Brčko distrikta BiH.

 

"Turistička organizacija opštine Bogatić i Brčko već imaju saradnju. 2014. i 2016. godine naši izlagači su učestvovali na Međunarodnom sajmu privrede u Brčkom, pod pokroviteljstvom stalne radne grupe za ruralni razvoj za jugoistočnu Evropu.Također, učenici srednje škole smjer kuhari iz Brčkog su ove godine učesvovali na regionalnom takmičenju u pripremanju hrane Drina-Sava regiona u Bogatiću i moram da ih pohvalim. Osvojili su prvo mjesto u kategoriji moderna gastronomija – jelo po izboru" rekla je Tatjana Savić, Turistička organizacija opštine Bogatić.

 

U sferi održivog turizam neophodno je staviti naglasak na potencijale koji nisu dovoljno iskorišteni. Važno je omogućiti ekonomski rast i razvoj prostora uz nova zapošljavanja, uz istovremenu zaštitu prirodnog naslijeđa.

 

"Pored ovako atraktivnog položaja koji Brčko distrikt ima svakako da su prirodne komponente rijeke Save i planine Majevice dovoljno atraktivni za razvoj turizma. Međutim, nijedan oblik turizma ne smije biti u nesaglasju sa zaštitom tih prirodnih ambijenata" rekao je Aleksandar Đurić, savjetnik ministra trgovine i turizma u Vladi RS.

 

Kulturno naslijeđe je drugi segment koji je atraktivan za razvoj turizma. To su spomenička naslijeđa, manifestacije i sve ono što treba njegovati kako bi Brčko distrikt bio pozicioniran na turističkoj karti BiH ali i međunarodnih turističkih tokova.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com