Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

OHR demantirao Vučića: Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma Istaknuto

aleksandar-vucic-700x402Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer poručio kako je Srbija, zajedno sa Hrvatskom, garant Dejtonskog sporazuma te da na osnovu toga ima pravo da se miješa u pitanje vezano za BIH, TV1 je kontaktirala OHR kao vrhvnog tumača Dejtonskog sporazuma.


U nastavku prenosimo stav OHR-a kao odgovor na upit TV1:

 

"Potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir, Savezna Republika Jugoslavija, čija je Srbija pravna sljednica, preuzela je određene obaveze. Između ostalog, obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine te je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4, tj. Ustava Bosne i Hercegovine.

 

Sporazum su potpisale tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska. Evropska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje-svjedoci."

 

Iz ovog je stava jasno da je Srbija, kao i Hrvatska, samo potpisnica Dejtonskog sporazuma, i to zbog svoje uloge u agresiji na BIH. Srbija se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv Bosne i Hercegovine, ali nije dobila pravo mješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojećoj ulozi „garanta" sporazuma".

 

(VIJESTI.BA)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com