Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Srednjovjekovna Bosna nije bila niti SRPSKA, a ni HRVATSKA, već od početka BOSANSKA Istaknuto

tvrtko-kotromanic-previewEminentna hrvatska historičarka Nada Klaić je u svom djelu "Srednjovjekovna Bosna – politički položaj bosanskih vladara do Tvrtkove krunidbe" (Zagreb, 1989. godine), naučno dokazala da Bosna nikada nije bili niti hrvatska a ni srpska zemlja. Prema njoj srednjovjekovna Bosna je bila potpuno posebna i po narodu i po svojoj kulturi, ali i po svome postojanju.

 

Dr. Nada Klaić dolazi do sljedećih konstatacija: "(...) No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća. ....Posve razumljivo da Ćirkoviću za njegovu teoriju o srpstvu Bosne ne mogu poslužiti niti Konstantinovi podaci o naseljenju Srba, jer ih car, a znamo i zašto, stavlja u Srbiju, Paganiju, Zahumlje i Travuniju te Konavle po kriteriju 10-og stoljeća kad su sve te zemlje priznavale bizantsku vlast. Prema tome, ako se sam car nije hvalio da je Bosna od naseljenja srpska, a sigurno bi to vrlo rado učinio, onda kritičkom historičaru ne preostaje drugo nego i na osnovi careva teksta tvrditi da je Bosna od početka bila bosanska".

 

Izvor: bosnae.info

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com