Menu

Načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević i još tri osobe optuženi za stravične ratne zločine Istaknuto

miroTužilaštvo BiH podiglo je dosad najobimniju optužnicu pravosuđa BiH za ratne zločine u Vlasenici. Među optuženima je i aktuelni načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević zvani Mićo.


Četvoricu optuženih tereti se za ratne zločine počinjene nad više desetina žrtava, uključujući ubistva, nezakonita zatočenja i progone.

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mane Đurića, rođenog 1956. godine u Sanskom Mostu, državljanina BiH; Radenka Stanića, rođenog 1960. godine u Vlasenici; Miroslava Kraljevića zvanog Mićo, rođenog 1968. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Gorana Garića, rođenog 1970. godine u Vlasenici, državljanina BiH.

 

Miroslav Kraljević je član SNSD-a i bivši je poslanik u NSRS-u. Bio je ratni komandant interventnog voda Vojske RS-a.

 

Optužene se tereti da su za vrijeme rata u BiH tokom 1992. i 1993. godine postupali protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

 

U optužnici se navodi da su, u vrijeme širokog i sistematskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice i okoline, optuženi Đurić, na funkciji načelnika SJB Vlasenica, optuženi Stanić kao komandir SJB Vlasenica i optuženi Kraljević kao komandir Specijalnog voda u SJB Vlasenica te optuženi Garić kao aktivni pripadnik SJB Vlasenica, počinili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

 

Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva te druge zločine koji su do proljeća 1993. godine doveli do progona gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s navedenog područja, od čega se mali broj stanovnika vratio u mjesta prijeratnog boravka.

 

U optužnici se navodi da su optuženi, lično i direktno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz prijetnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti, koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušica.

 

Zatočenici su prolazili kroz teške torture, mučenja i zlostavljanja, od kojih su neki od zatočenika i preminuli, a jednom broju zatočenika se od tada gubi svaki trag i do danas njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni. Također, optužene se tereti i za mučenja zatočenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.

 

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 140 svjedoka koji se nalaze širom BiH, u inozemstvu i prekookeanskim zemljama, a 20 svjedoka iskaz će dati uz neke od mjera zaštite. Priloženo je više stotina materijalnih dokaza.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

/klix/

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com