Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Služba za arhiv Brčko: Potrebna digitalizacija arhive i zapošljavanje adekvatnog kadra Istaknuto

1211-arhiv-press-20696-678x381Služba za arhiv, koja djeluje u okviru Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta, danas je započela aktivnosti na obilježavanju Dana arhiva BiH. Tim danom proglašen je 12. decembar, na dan kada je rješenjem Vlade NRBiH formiran prvi Arhiv u BiH, kao prva moderna ustanova za čuvanje, sređivanje i zaštitu arhivske građe.

 

Zaposlenici brčanske Službe za arhiv su ovim povodom željeli cjelokupnoj javnosti Brčko distrikta skrenuti pažnju na značaj arhivske djelatnosti, arhiva kao čuvara kolektivnih memorija i dijela kulturnog nasljeđa, svjesni da arhivi trenutno ne uživaju dovoljno pažnje.

 

"Mi nailazimo na jako loše primjere zapuštenosti, nepoštivanja zakona, ali svjesni da je to veliki izazov. Suočavamo se s tim, rješavamo problem po problem i očekujemo da će se sve veći broj institucija i pojedinaca pridruživati nama u zajedničkoj misiji – čuvanje i zaštita arhivske građe kao javnog dobra svih nas" rekao je Ćazim Suljević, šef Službe za arhiv Brčko distrikta BiH.

 

Neophodne su izmjene zakona koji je u Brčkom na snazi i usklađivanje sa potrebama. Već ove godine one će biti predložene, a nije isključena ni izrada sasvim novog zakona. Do tada, Služba za arhiv radi u skladu sa mogućnostima, sa sedam zaposlenih, umjesto predviđenih 19. Trenutno, arhiv raspolaže sa oko 700 dužnih metara arhivske građe, raspoređene u fondove i zbirke. Ona bi u narednom periodu trebala biti i digitalizovana, što iziskuje i zapošljavanje adekvatnog kadra.

 

"Također planiramo preuzeti arhivsku građu u digitalnom obliku iz Državnog arhiva, sa kojim smo potpisali Protokol o saradnji. Tamo se nalazi dragocjena građa koja se odnosi na naš grad. Imamo veliki plan i veliki projekat da dođemo u posjed arhivske građe također u digitalnom obliku, koju posjeduje Osmanski arhiv u Istanbulu. To nam je najveći projekat planiran za sljedeću godinu" rekla je Anđelka Popara, arhivista na uređenju arhivske građe.

 

Trenutno u brčanskom arhivu nema veoma starih dokumenata. Ono što posjeduje je mahom iz doba Kraljevine Jugoslavije i Austro-ugarske vladavine. Svakako su tu arhive nekadašnjih državnih preduzeća, ali i ostalih dostupnih javnih dobara.

 

"Mi nemamo čitaonicu ali u arhivskom depou imamo dio prostora koji je predviđen u te svrhe. Dakle, svi istraživači mogu da nam se obrate, mi ćemo zbog toga biti vrlo sretni. Mogu doći i pregledati svu arhivsku građu koju mi posjedujemo" rekla je Popara.

 

Brčko distrikt je jedina lokalna zajednica u kojoj je namjenski isplaniran i sagrađen prostor za smještaj i rad arhiva. Nažalost, gradnju objekta nije pratio razvoj arhivske službe, pa danas veći dio ove zgrade koriste Katastar i Komisija za javno izlaganje. Iz Službe za arhiv se nadaju da će u što skorije vrijeme biti pronađen adekvatan prostor za rad i smještaj ovih službi, kako bi bili stvoreni uslovi da se arhiv organizuje na najbolji način.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com