Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Brčko: Obilježen Svjetski dan borbe protiv karcinoma Istaknuto

026brcsrce-678x381Svake godine Udruženje Brčansko srce organizuje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv karcinoma. Ni ova godina nije izuzetak, te je u brčanskoj bolnici upriličen okrugli sto na kome se razgovaralo na temu "Karcinom u našoj lokalnoj zajednici".

 

 

Glavni cilj ovog predavanja je doći do konkretnijih informacija i podataka vezanih za učestalost ovog oboljenja u Brčkom, ali i na koji način se uhvatiti u koštac sa ovom bolešću.

 

"Poznato je da karcinom, koji god bio u pitanju, ako bude otkriven na vrijeme postoji mogućnost izlječenja. Mi u toku godine obiđeno po 17 mjesnih zajednica ali i škola, gdje organizujemo predavanja kako bi probudile svijest o potrebi preventivnih pregleda" rekla je Ramiza Musić, predsjednica Udruženja Brčansko srce.

 

Karcinom je zdravstveni problem u porastu, a zloćudne bolesti posljednih godina, nažalost, zauzimaju vodeće mjesto uzročnika smrtnosti na našem području.

 

"Vode mrtvu utrku sa kardiovaskularnim bolestima i u posljednje vrijeme su izbile na prvo mjesto. Alarmantan je podatak da godišnje u svijetu od zloćudnih bolesti umire oko 9 miliona ljudi, od toga najveći broj u nerazvijenim i zemljama u razvoju" rekao je dr. Begzudin Ahmetović, specijalista ginekologije i akušerstva.

 

To je svakako rezultat nedostatka kvalitetnih državnih programa prevencije zloćudnih bolesti, obzirom da se neke od njih mogu prevenirati. To se prije svega odnosi na rak grlića materice, rak dojke i rak debelog crijeva.

 

"Ti državni programi podrazumijevaju tzv. skrining gdje se ciljana populacija određene dobi u određenim vremenskim intervalima poziva na preventivne preglede. Ako je u pitanju rak grlića materice to podrazumijeva PAPA test, karcinom debelog crijeva podrazumijeva kolonoskopske preglede" rekao je Ahmetović.

 

Doktor Ahmetović ističe da je daleko humanije i racionalnije ulagati u ovakve programe, nego izdvajati velike svote novca za liječenje uznapredovalih zloćudnih bolesti. Nažalost, u proteklih 10 godina Udruženje Brčansko srce je izgubilo 30 članica, što je za Brčko distrikt značajan broj. Podatak da su u prošloj godini zabilježena 32 ginekološka zloćudna tumora, pri čemu prednjači rak grlića materice, je svakako alarm koji ne treba ignorisati.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com