Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Gradonačelnik Milić: Budžet Distrikta usvojit ćemo u zakonski predviđenom roku Istaknuto

2018-03-14-42 VSVNa 42. vanrednoj sjednici članovi Vlade Brčko distrikta BiH usvojili su amandmane skupštinske Komisije za budžet na Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2018. godinu.

 

 

„Ovom aktivnošću započeli smo završnu proceduru usvajanja budžeta za 2018. godinu, s ciljem da ovaj najvažniji finansijski dokument bude usvojen u zakonski predviđenom roku, do 31. marta tekuće godine. Danas smo se izjasnili o ukupno 273 amandmana koji u osnovi predstavljaju prenos kapitalnih projekata iz 2015. godine. Ukupan iznos prenesenih sredstava iznosi oko 8,5 miliona konvertibilnih maraka", rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

 

Odgovarajući na pitanje novinara o trenutnoj aktuelnoj političkoj situaciji u vezi sa istupanjem jednog poslanika iz skupštinske većine te da li će u takvim okolnostima budžet biti usvojen na vrijeme, gradonačelnik Milić je naveo da Skupština ima 31 poslanika što znači da postoji neophodan kvorum za odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda.


„Svi poslanici su se obavezali da će prisustvovati sjednicama Skupštine kroz svoju zakletvu. Na to su obavezni i Statutom i zakonima Brčko distrikta BiH. Interes naše lokalne zajednice je da budžet bude usvojen što prije. Prilikom nedavne posjete i supervizor za Brčko i međunarodni autoriteti su usvajanje budžeta u predviđenom zakonskom roku označili kao primarni cilj ove vlasti i imajući u vidu sve navedeno ubijeđen sam da će budžet biti usvojen na vrijeme, poštujući sve zakonske i statutarne procedure", dodao je Milić.


On je istakao da pitanje broja hrvatskih poslanika unutar većine trebaju dogovorom riješiti HDZ i ostali poslanici iz reda hrvatskog naroda koji djeluju u Skupštini.


„U tom kontekstu ne bi bilo dobro da se pitanje nepostojanja tri Hrvata unutar većine trenutno rješava na način da se vrši eventualna preraspodjela unutar izvršne vlasti jer bi to poremetilo principe na kojima je formirana ova vlast i siguran sam, u krajnjem, ugrozilo funkcionisanje Vlade", zaključio je Milić.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com