Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Venecijanska komisija insistirat će na pravnom, a ne na političkom rješenju Istaknuto

omer-ibrahimagic-tv1-cms-700x402Venecijanska komisija insistirat će na pravnom, a ne na političkom rješenju izmjena izbornog zakonodavstva BiH i njena mišljenja nisu obavezujućeg, već samo savjetodavnog karaktera, kazao je za Vijesti.ba ekspert iz oblasti ustavnog prava i političkog sistema, akademik Omer Ibrahimagić.

 

 

- BiH je u posljednje vrijeme u jednom pravno-haotičnom stanju iz prostog razloga što se ne poštuju ustavi ni BiH, ni entiteta, ali ni kantona - naglašava Ibrahimagić.

 

Akademik je pojasnio šta bi konkretno mogla ponuditi Venecijanska komisija, kojoj su se nakon još jednih propalih pregovora odlučili obratiti predstavnici političkih stranaka u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

 

- Venecijanska komisija ponudit će isto rješenje kao i ja, a to je da se kandidat na izborima za kantonalnu skupštinu sa više osvojenih glasova u odnosu na drugog kandidata iz istog konstitutivnog naroda smatra delegatom izabranim u Dom naroda Federalnog parlamenta - pojašnjava Ibrahimagić.

 

Navodi kako se taj delegat ne bi trebao birati među zastupnicima izabranim u kantonalnim skupštinama, već među onim kandidatima koji imaju više glasova od drugih kandidata iz istog konstitutivnog naroda.

 

Osnovno pravilo, dalje ističe, utvrđeno je amandmanom 86, u kojem se kaže da se organi vlasti u općinama biraju prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

 

- Međutim, iako ta odredba stoji i u Ustavu RS, mi u BiH nijedne izbore nismo proveli prema njoj, jer organi općina su skupštine u RS, a vijeća u FBiH. Prema tome, nikad se nije desilo da u općinama gdje je izvršeno etničko čišćenje Bošnjaci po broju predstavnika u općinskom vijeću ili skupštini budu u onom broju po osnovi ovih ustavnih odredbi, odnosno u skladu s popisom stanovništva iz 1991. - kaže Ibrahimagić.

 

Osvrnuo se i na prijedlog HDZ-a da iz kantona u kojima Hrvati nisu većina ne trebaju biti birani kandidati za Dom naroda Federalnog parlamenta.

 

- U Tuzli, recimo, ima 13.000 Hrvata. To bi praktično značilo da bi Hrvati iz Tuzlanskog, pa i iz Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo bili izuzeti iz takvih izbora. Dakle, Hrvati kao konstitutivan narod iz TK, ZDK i KS ne bi imali svog predstavnika u Domu naroda. Time su, tako da kažem, jako nabijene te nacionalističke komponente u pogledu izbora delegata u Dom naroda - rekao je Ibrahimagić.

 

Podsjetimo, u Sarajevu je sinoć održan još jedan u nizu neuspješnih sastanaka predstavnika pet političkih stranaka iz FBiH koji su razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH. Skupu u rezidenciji američke ambasadorice Maureen Cormack, prisustvovali su Bakir Izetbegović (SDA), Damir Arnaut (SBB BiH), Nermin Nikšić, Damir Mašić (SDP BiH), Dragan Čović (HDZ BiH), Željko Komšić (DF), kao i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark. Odlučeno je da se od Venecijanske komisije zatraži da ocijeni prijedloge izmjena izbornog zakonodavstva posebno s aspekta evropskih standarda, Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com