Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Brčko: Ove godine 160 stipendija za redovne studente Istaknuto

Bosko Stojkovic87Članovi Vlade Brčko distrikta BiH podržali su na prijedlog Odjela za obrazovanje Odluku o kriterijima, visini i broju stipendija za 2016. godinu koje se dodjeljuju redovnim studentima na području Brčko distrikta BiH.

 

Šef resornog Odjela Boško Stojković je izjavio da je Vlada Brčko distrikta BiH zbog rokova koji su obvezni požurila sa usvajanjem kriterija za dodjelu stipendija kako bi se do kraja akademske godine mogao raspisati natječaj i krenuti u procedure dodjele stipendija studentima koji će ostvariti ovo pravo.

 

"U ovoj odluci ništa posebno nije mijenjano izuzev tehničkih detalja. Donesena je odluka o kriterijima i dodjeli stipendija, a ove godine ćemo dodijeliti 160 stipendija redovnim studentima”, precizirao je  Stojković.

 

Donesena je i izmjena odluke o načinu stipendiranja studenata koji su stekli pravo apsolventa čije se pravo produžuje na šest mjeseci po završetku akademske godine, a bilo je rasprave i o studentima iz reda nacionalnih manjina.

 

“Zbog određenih kriterija koji se moraju ostvariti oni će se vratiti u redovnu proceduru kao i svi ostali studenti, tako da će imati pravo prijave na natječaj koji će biti objavljen u narednih osam dana” dodao je Stojković.

 

Stojković je podsjetio da mjesečna stipendija iznosi 200 KM za cijelu godinu s tim da se ne isplaćuje za juli i august mjesec kada studenti nemaju aktivnosti na fakultetu. Prema njegovim riječima ovogodišnje odluke o stipendijama kasne iz poznatih razloga, a odluka za 2016/2017 akademsku godine biti će na vrijeme, kako studenti ne bi dobijali stipendije nakon završene godine.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com