Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Nakon smrti petogodišnjeg dječaka: Hrvatsko ministarstvo hitno povuklo opasna jaja iz Poljske Istaknuto

jaja-hrvatska2Sedam dana nakon što je zbog zaraze salmonelom na Bregani preminuo petogodišnji dječak, a cijela peteročlana obitelj se zarazila, nadležno ministarstvo u Hrvatskoj je poslalo obavještenje građanima o povlačenju jaja iz Poljske zbog sumnje da su upravo ona izvor zaraze.

 

- Prema informaciji službeno zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom salmonelom, sa sumnjom na trovanje porijeklom iz jaja, kao i obavijesti zaprimljene putem EU RASFF sistema o potencijalnoj epidemiji trovanja salmonelom u više zemalja članica, ministar Tomislav Tolušić u dogovoru s ministrom zdravstva obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja porijeklom iz Poljske.

 

Zbog osnovane sumnje u sigurnost proizvoda sa tržišta se opozivaju sva jaja porijeklom iz pakirnog centra: PL 30225901 WE, subjekta u poslovanju s hranom Fermy Drobiu Wozniak Sp. z o.o., ŻYLICE 35a, 63-900 Rawicz. Ministar Tolušić nalaže dodatni inspekcijski nalaz i kontrolu proizvoda kako bi osigurao da hrvatski građani kupuju najkvalitetnije poljoprivredne proizvode - stoji u saopćenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

 

Podaci o proizvodu:

 

Proizvod: Svježa jaja iz Poljske

 

Proizvedeno u Poljskoj, Fermy Drobiu Wozniak Sp. z o.o., ŻYLICE 35a, 63-900 Rawicz

Stavlja na tržište: Mesna industrija braće Pivac d.o.o., Težačka 13, Vrgorac

 

Nakon što je Ministarstvo saoopćilo da je povuklo sva jaja iz Poljske iz prodaje u Hrvatskoj, oglasili su se i iz Pivca, prenosi Index.hr.

 

- Obavještavamo vas da su tokom današnjeg dana svi proizvodi iz navedene obavijesti povučeni s tržišta i da se više ne nalaze u prodaji u Republici Hrvatskoj zbog sumnje u zdravstvenu ispravnost proizvoda na drugim tržištima Evropske unije - saopćeno je jučer iz kompanije Pivac koja je uvezla sporna jaja.

 

(Faktor.ba)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com