Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 1865

Otvorena uvezana hobotnica brčanskog pravosuđa Istaknuto

hobotnica sud93Nakon što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) po drugi put vratilo odluku Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH uveliko se otvorila i "uvezana hobotnica brčanskog pravosuđa".

 

"Petljavina"

 

Član VSTV-a do sada je bio dva puta iz Tužilaštva, dva puta iz Apelacionog suda i postavlja se pitanja zbog čega niko nije bio iz Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, iako je on najbrojniji.

 

Lako je uočiti da oko čitavog procesa biranja člana VSTV-a iz Distrikta nadležni vode ozbiljnu politiku upravljanja pravosuđa gdje je VSTV predložio da se sudijske pozicije ukinu, jer su na njima bili zaposleni Bošnjaci.

 

Aktuelnom članu VSTV-a Zijadu Kadrić mandat ističe krajem ove sedmice (2. aprila) i prema svemu sudeći Distrikt će zasigurno jedno vrijeme ostati bez svog člana što će nekim moćnicima takva iskreirana i dobro smišljena situacija i odgovarati.

 

Naravno, igra oko "predstavnika" iz reda "ostalih", biranje po drugi put Dragana Tomaša koji se izjašnjava kao "Ostali", je samo igra kako bi se "progurao" po treći put sudija iz Apleaciong suda, jer je to interes drugih, a ne onih koje ona predstavlja.

 

Podsjećamo, VSTV je prošle godine u decembru (7.12.) proslijedio Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta BiH dopis/obavijest da se izabere novi član VSTV-a i u dopisu je naglašeno da novi član treba biti bošnjačke nacionalnosti muškog pola.

 

Svojim postupcima Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH već dva puta zaredom nije sprovela zahtjev VSTV-a iz neopravdanih razloga.

 

Izbjegavanje da se izabere Bošnjak ovakvim postupcima samo se još više potvrđuje da se sistemski nastavlja praksa da značajne pozicije u sudskim i pravosudnim institucijama Distrikta u cjelini obavljaju pripadnici drugih naroda, dok Bošnjaci uglavnom dominiraju kada treba popuniti radna mjesta čistačica, domara i portira, kako bi se uspostavio balans u skladu sa Statutom Brčko distrikta BiH.

 

"Igrači"

 

Safet Pizović, predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH je, također od jednih osoba koja je uključena u ove igre i prema saznanjima riječ je i o osobi koja broji veliki broj zaposlenih koje su sa njim u rodbinskoj i tazbinskoj vezi.


Također, prije nekoliko dana Pizović je uspio i sam sebe da demantuje gdje se oglasio i putem saopštenjem za javnost povodom pisanja medija o strukturi zaposlenih u ovoj instituciji gdje je naveo da se radi o pitanju koje je od javnog interesa, da se po ovom pitanju posljednjih mjesec dana raspravljalo, kako od strane zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH, tako i od strane pojedinih novinara i portala, koji su imali, kako ističe, paušalne i nepotvrđene informacije.

 

Ova reakcija Pizovića putem saopštenja za javnost još više je zbunila kako medije tako i građane o nacionalnoj strukturi u ovoj instituciji.

 

Reakcije zastupnika na sumnjive radnje


Na sumnjive radnje u pravosudnim institucijama reagovali su i skupštinski zastupnici Distrikta, a jedan od njih je i Šemso Saković koji je kazao da postoje nepravilnosti u Pravosudnoj komisiji i da je potrebno nešto mijenjati. Također, i on je istakao problem oko biranja člana VSTV-a iz Distrikta.

 

"Također, nikada nije sproveden ni Statut Distrikta u kome Pravosudna komisija kao nešto što je trebala da traje privremeno, a potom preimenovano, odnosno organizovano u okvir izvršne vlasti. Ona danas nije izvršna vlast i ona je miks članova. Mi smo kazali da to treba nešto mijenjati. Ukazali smo i nepravilnosti oko prijedloga člana za VSTV-a koji je Pravosudna komisija uradila na način koja nije ispoštovala ono što je od strane VSTV-a traženo", kazao je Saković.


Igra oko pravosudnih institucija u Distriktu se nastavlja što je još jedna potvrda i znak da se radi o bitnim institucijama koje pojedini žele da imaju potpuno kontrolu odlučivanja i upravljanja pravosudnog sistema.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com