Menu

Dvije milijarde osoba koristi pitku vodu s fekalnim tvarima Istaknuto

faucet-1684902 1920Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u četvrtak na stanje vode u svijetu navodeći da gotovo dvije milijarde osoba još koristi pitku vodu s fekalnim tvarima.

 

"Danas gotovo dvije milijarde osoba koristi izvore pitke vode zaražene fekalnim tvarima što ih izlaže zarazi kolere, dizenterije, tifusa i dječje paralize", objasnila je direktorica odjela javnog zdravstva pri WHO-u Maria Neira.

 

"Ocjenjuje se da zaražena pitka voda uzrokuje više od 500.000 smrtnih slučajeva svake godine izazvanih dijarejom", rekla je ona.

 

Godine 2015. zemlje su utvrdile, u okviru Ujedinjenih naroda, popis sa 17 ciljeva održivog razvoja koje treba doseći do 2030. Jedan od ciljeva je zajamčiti svima pristup vodi i sanitarijama te osigurati održivo upravljanje izvorima vode.

 

Taj se cilj neće moći postići "ako se ne poduzmu mjere za djelotvornije korištenje financijskih izvora i poveća napore oko pronalaženja novih izvora financiranja", upozorava WHO u godišnjem izvještaju.

 

/N1/

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com