Menu

Brčanski voćari traže način za unapređenje proizvodnje Istaknuto

poljo-678x381Udruženje savremenih voćara iz Šatorovića je u cilju unapređenja ove grane poljoprivrede organizovalo sastanak sa predstavnicima brčanske vlasti i izvoznicima koji se bave izvozom voćarskih kultura. Namjera je bila vidjeti kolika je volja nadležnih da pomognu voćarima u unapređenju voćarstva kao perspektivne poljoprivredne grane na našim područjima.

 

Sastanak su voćari ocijenili kao konstruktivan te bi mogao i uroditi plodom kroz zaključke čija realizacija bi trebala pozitivno djelovati na razvoj voćarstva na ovom prostoru. Cilj je, prije svega, povećati proizvodnju.

 

"Zbog toga što su naši izvoznici spremni da nam izađu u susret otkupom kvalitetne robe koju mi proizvedemo i plasiramo na tržišta. Kod predstavnika vlasti smo naišli na podršku, imali smo pozitivne odgovore" rekao je Bahrija Ribić, Udruženje savremenih voćara.

 

Voćari naglasak stavljaju na podsticaje, potom povećanje protivgradne zaštite za 50% u odnosu na dosadašnju praksu, s obzirom da se u RS-u protivgradna zaštita, odnosno natkrivanje voćnjaka, podstiče sa 70%, u FBiH sa 50% a u Distriktu samo 30%.

 

"Tražili smo i da nas se pomogne u izgradnji smještajnih kapaciteta, podizanjem hladnjača gdje bi svako fizičko lice bilo u mogućnosti sebi obezbijediti do 50-ak tona smještaja kako bi se naša prodajna sezona produžila na mjesec dana, a ne da oberemo sve u 15 dana i ne znamo gdje ćemo s tim. Onda robu damo po niskim cijenama i time ne postignemo željeni rezultat" dodao je Ribić.

 

Sve ovo bi imalo za cilj podizanje više voćnjaka što bi omogućilo i zadržavanje omladine ovdje. Traženo je i da se obnovi savjetodavna služba koja postoji u resornom odjeljenju a u kojoj nema stručnjaka iz segmenta voćarstva.

 

"Tu smo tražili da nam se postavi savjetodavna služba koja bi vršila analizu zemljišta, analizu zelene mase, lista i pri tome proizvođačima voća davala savjete kako i čime zaštiti. Također da se postave GPS sklopke" zaključio je Ribić.

 

Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je spremno pomoći poljoprivrednim proizvođačima onoliko koliko je u njihovom domenu, pa i prilikom korištenja evropskih fondova.

 

"Sve ono što je do Vlade po pitanju evropskih integracija i pružanja pomoći po pitanju pretpristupnih fondova, stojimo na raspolaganju. Tu je ipak najveći dio na udruženjima ili proizvođačima koji su zainteresovani" rekao je Saša Tanić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

 

Dosta prijedloga koje su poljoprivrednici iznijeli na sastanku bilo je bazirano na pozitivnim iskustvima iz okruženja, koja bi se mogla primjenjivati i u Distriktu Brčko.

 

"Osnov u svakom slučaju postoji. Vlada Brčko distrikta u odnosu na druge opštine izdvaja mnogo veća sredstva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji. Proizvođači su ti koji trebaju inicirati, do njih je da se udružuju, ukrupnjuju i samim tim će im biti lakše da ostvaruju neke mogućnosti i prava koji stoje pred njima" dodao je Tanić.

 

Prvi korak je načinjen, voćari su zadovoljni rezultatom sastanka te očekuju da se i u praksi počne implementirati ono što je potrebno kako bi voćarstvo bilo podignuto na viši nivo.

 

Piše/foto: BDC TV

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com