Menu

Pravosudna komisija Distrikta ne poštuje zahtjev VSTV-a, a OHR kaže: Sve institucije moraju djelovati u skladu sa zakonom Istaknuto

ohr pravosudje ilustracijaNakon što Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH nije ispoštovala nekoliko puta zahtjev Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) u kojoj je VSTV jasno tražio da se na poziciju za člana VSTV iz Distrikta izabere Bošnjak, muškog spola oglasio se i OHR koji su za "infobrcko.com" još jednom potvrdili da su stava da sve institucije moraju djelovati u skladu sa zakonom.

 

"Stav OHR-a je jasan. Sve institucije moraju djelovati u skladu sa zakonom", kazali su iz OHR-a za „infobrcko.com".

 

Podsjećamo, Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH je bez obzira na zahtjev VSTV-a izabrala Dragana Tomaša koji se prije izjašnjavao kao Srbin, a sada kao "Ostali".

 

Ovakvim postupcima Pravosudna je pokazala da je institucija koja je spremna da svjesno postupa suprotno traženim zahtjevima.

 

Također, iz dosadašnjih scenarija koji izlaze direktno iz Pravosudne komisije samo se potvrđuje da se sistemski nastavlja praksa da značajne pozicije u sudskim i pravosudnim institucijama Distrikta u cjelini obavljaju pripadnici drugih naroda, dok Bošnjaci uglavnom dominiraju kada treba popuniti radna mjesta čistačica, domara i portira, kako bi se uspostavio balans u skladu sa Statutom Brčko distrikta BiH.

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com