Menu

Gradonačelnik Siniša Milić: Ovakvo političko stanje u Distriktu je stagnacija u funkcionisanju vlasti Istaknuto

Sinisa Milic gradonacelnikSudeći prema broju tema koje se ne mogu dogovoriti ili odlažu za dodatne konsultacije vladajuće većine, Vlada Brčko distrikta ima sve manje kapaciteta za normalno funkcioniranje.

 

Tome u prilog svjedoči i današnji nastavak 11. redovne sjednice na kojoj je nekoliko tačaka dnevnog reda odgođeno radi nesuglašavanja među članovima vlade i potrebe za dodatne pregovore na sastanku predstavnika vladajuće većine.

 

Sporne teme današnje sjednice vlade bile su: Zakon o visokom obrazovanju, kreditno zaduženje kod europskih institucija za revitalizaciju "Luke Brčko", ali i strategija upravljanja javnim financijama.

 

Gradonačelnik Siniša Milić, ovakvo političko stanje, je nazvao stagnacijom u funkcioniranju vlasti.

 

„Razlog je taj što institucije distrikta Brčko, zbog stalnih potreba nekakvih usuglašavanja na političkoj razini, ne rade svoj posao. Tako da je i ova današnja sjednica samo paradigma takvoga stanja koje već duže vrijeme vlada ovdje. Mislim da je nužno da se neke stvari promijene ukoliko želimo da stvorimo napredak ove lokalne zajednice. A one bi prvenstveno značile da Vlada dobije veću autonomiju u svome radu", prokomentarisao je nakon sjednice gradonačelnik Milić.

 

On smatra da je usuglašavanje većine potrebno, ali ne o svim pitanjima. Osobito ne onim operativnim i onim za koje je već u startu jasno da ne predstavljaju povredu bilo čijeg vitalnog nacionalnog interesa. Ako se to ubrzo ne riješi uskoro bi mogli gledati samo prazan hod Vlade, ali i ostalih institucija Brčko distrikta. No, i na samim članovima Vlade je, smatra Milić, da se izbore za svoju veću autonomiju u radu.

 

Vlada Brčko distrikta danas je ipak uspjela usvojiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o investicijskim fondovima. Riječ je o dijelu seta zakona koje Brčko distrikt treba usvojiti kako se Bosna i Hercegovina ne bi našla na određenim crnim listama kada su u pitanju aktivnosti na spriječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

 

Danas je trebao da se usvoji i Zakon o tržištu vrijednosnim papirima, ali on je povučen iz procedure radi dodatnog usuglašavanja. U tom zakonu su se pored neophodnih izmjena koje se tiču obveza Bosne i Hercegovine našla i neka druga statusna pitanja članova komisije za vrijednosne papire, što u ovom trenutku za članove Vlade nije prioritet.

 

Vlada Brčko distrikta će izdvojiti oko 50.000 maraka za nastavak vođenja stečajnog postupka u preduzeću „Novi bimeks" kako ne bi došli do prekida tog postupka što bi koristilo vlasniku a najviše štete nanijelo Distriktu, koji u ovom postupku potražuje preko pet miliona maraka iz stečajne mase.

 

Uz to će pokrenuti inicijativu za razrješenje postojećeg stečajnog upravitelja i imenovanja novog jer nekoliko članova vlade smatraju da je neučinkovit rad sadašnjeg upravitelja i prouzročio da ovaj postupak neprihvatjivo dugo traje.

 

Piše: Mario Ivkić /Radio Brcko

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com