Menu

JP „Komunalno Brčko": Zamijenite vodomjere koji su u kvaru Istaknuto

vodomjerJP „Komunalno Brčko" d.o.o. Brčko distrikt BiH poziva kupce usluge vodosnabdijevanja u gradskom i seoskim područjima u kojima lokalnim vodovodima upravlja JP „Komunalno Brčko", da zamijene vodomjere koji su u kvaru, bilo da su to utvrdili zaposlenici preduzeća prilikom očitanja i podjele računa ili kupci samostalnim pregledom.

 

To je ujedno i obaveza kupaca u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta BiH, čiji član 45. obavezuje kupca i korisnika usluge vodosnabdijevanja da vodovodne instalacije i vodovodni priključak održava u funkcionalnom i ispravnom stanju. Kod velikog broja vodomjera je tokom zime, zbog niske temperature i izloženosti hladnoći, došlo do pucanja i oštećenja, zbog čega ne bilježe tačnu količinu utrošene vode.

 

Zahtjev za zamjenu vodomjera podnosi se na info pultu Službe za odnose s kupcima u ulici Tina Ujevića 66, svakim radnim danom u periodu od 8:00 – 13:00 sati.

 

Ukoliko je uvidom na licu mjesta utvrđeno i zapisnikom konstatovano da je vodomjer neispravan, odnosno ukoliko se postavljanjem kontrolnog vodomjera utvrdi da vodomjer kupca nikako ne registruje potrošnju ili ne registruje stvarnu potrošnju, ukoliko je potrebno izvršiti zamjenu vodomjera zbog starosti, zamjena se vrši na teret JP „Komunalno Brčko", uz uslov da je kupac izmirio prethodni dug.

 

Ukoliko je po zapisniku utvrđeno da na vodomjeru ne postoji plomba ili je došlo do pucanja usljed smrzavanja ili mehaničkog djelovanja na vodomjer, onda zamjenu plaća kupac u skladu sa cjenovnikom preduzeća, a zamjena se vrši nakon uplate naknade za vodomjer i izmirenja eventualnog prethodnog duga.

 

Potrošnja vode do podnošenja zahtjeva za zamjenu vodomjera, kod kupaca kod kojih je utvrđeno oštećenje i neispravnost vodomjera, biće obračunavana paušalno, na osnovu prosječne potrošnje u prethodnim mjesecima.

 

Osim ovog problema, očitači JP „Komunalno Brčko" vrlo često se suočavaju i sa problemom očitanja potrošnje vode, tj. problemom pristupa vodomjeru. Prema članu 38. Zakona o komunalnim djelatnostima „korisnik je dužan omogućiti ovlaštenom licu očitavanje vodomjera. Ako se krivicom korisnika nije moglo izvršiti očitavanje vodomjera, potrošnja vode za taj period određuje se procjenom, a definitivno prilikom sljedećeg očitanja."

 

Ukoliko kupac zna da očitač preduzeća nije bio u mogućnosti da očita potrošnju vode, zbog nemogućnosti pristupa vodomjeru, može i samostalno da očita vodomjer i da podatke o očitanju dostavi u Službu za odnose s kupcima JP „Komunalno Brčko " u ulici Tina Ujevića 66 ili da kontaktira Pozivni centar putem besplatne info linije 0800 505 07, a radi izrade obračuna utroška vode prema očitanju.

 

Blagovremeno očitanje potrošnje vode je u interesu i kupca i preduzeća.

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com