Menu

Izrael poslao službenu notu BiH zbog predstavništva Republike Srpske u Jerusalemu Istaknuto

izrael ambasada bihAmbasada Bosne i Hercegovine u Izraelu primila je danas notu Ministarstva inostranih poslova Izraela u kojoj se navodi da su u prethodnom periodu iscrpljeni svi diplomatski kanali kojima su pokušali da ukažu na činjenicu da predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik Republike Srpske u toj zemlji.

U dopisu se ističe da je predstavništvo Republike Srpske u Jerusalemu zatvoreno 31. decembra 2013. godine, te da nije poslije toga ponovo otvarano. Navodi se da je predstavništvo Republike Srpske, prema podacima zvaničnog registra kompanija koje posluju u Izraelu, preregistrirano u privatnu kompaniju (d.o.o.), čiji je rukovodilac Arie Livne, te da nisu registrirane prostorije u kojima se kompanija nalazi.

Ministarstvo inostranih poslova Izraela nije ostvarilo nikakav kontakt, niti je sarađivalo na pitanjima organizacije ekonomskih, privrednih, kulturnih niti sportskih događaja s novoformiranom kompanijom, niti su izraelski mediji pratili bilo kakav događaj u njihovoj organizaciji u protekle dvije godine, navodi se u saopćenju MIP-a BiH.

Arie Livne je, kako se navodi u dopisu, zaobilazio zvanične institucije Izraela prilikom pokušaja da organizira sastanke političkih lidera iz Republike Srpske i Izraela, te nije iskazao jasnu namjeru da na bilo koji način unaprijedi bilateralne odnose dvije zemlje. Osim toga, Arie Livne nije pozvan da prisustvuje niti jednom sastanku tokom posjeta zvaničnika Republike Srpske Izraelu, pa čak ni onda kada su vlasti iz Banje Luke tražile da se to učini. Dalje se navodi da slika o Livneu kao utjecajnom izraelskom diplomati na Balkanu, koja je stvorena u pojedinim medijima u regionu, ne odgovara istini, te se jasno ističe da su svi stavovi Aria Livnea isključivo njegovi lični i da ni u kom slučaju ne predstavljaju stavove Izraela.

U dopisu se, također, konstatuje da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Izraela dobri, te da postoji potreba da se isti prodube i poboljšaju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa.

Ukazuje se na značaj nedavne posjete predsjedavajućeg Predsjedništva, kao i ministara inostranih poslova i bezbjednosti Bosne i Hercegovine Izraelu, koje su rezultat pune saradnje Ministarstva inostranih poslova Izraela s Ministarstvom inostranih poslova Bosne i Hercegovine, kao i s drugim institucijama iz Bosne i Hercegovine.

Na kraju dopisa, Ministarstvo inostranih poslova Izraela navodi da će ambasador Izraela u Bosni i Hercegovini Boaz Rodkin učestvovati na zvaničnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, te će imati zvanične sastanke u Banjoj Luci.

Ministarstvo inostranih poslova Izraela zahtijeva da Arie Livne ne učestvuje na sastancima ambasadora Rodkina s predstavnicima institucija Republike Srpske, te se traži da se nadležne institucije i ministarstva obavijeste o pomenutom zahtjevu, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com