Menu

"Drugi simpozijum medicinskih sestara i tehničara" Brčko: Odlazak medicinskih sestara je i regionalni problem Istaknuto

simpozijum brcko april 1U organizaciji Udruženja zdravstvenih tehničara "Medicinar" Brčko distrikta BiH danas je počeo "Drugi simpozijum medicinskih sestara i tehničara" iz prakse sa međunarodnim učešćem na temu trenutno stanje u sestrinstvu u BiH i zašto veliki broj sestara napušta BiH.

 

Davor Divković, predsjednik udruženja "Medicinar" Brčko kazao je da su teme bitne ne samo za BiH nego i region i da se svi suočavaju sa tim problemima.

 

Zadržati medicinski kadar u Distriktu

 

"Tema je jako bitna, jer se svi suočavamo sa odlaskom medicinskih sestara i tehničara u inostranstvo. Također, na simpozijumu imati ćemo i dva okrugla stola gdje ćemo i druge probleme analizirati i pokušati pronaći rješenje. Nadam da će ovaj simpozijum imati jak odjek", kazao je Divković.

 

Nihad Šibonjić, direktor JZU "Zdravstveni centar" Brčko distrikta BiH kazao je da JZU čini sve kako bi se medicinski kadar zadržao u ovoj sredini.

 

"Imamo odliv kadra medicinskog u Brčkom i svima je to već poznato. JZU čini sve kako bi se medicinski kadar zadržao u ovoj sredini. Također, JZU raspisuje svake godine barem tri konkursa gdje se primaju zdravsteni radnici. Trenutno mi imamo oko 350 medicinskih sestara u ustanovi. U Brčkom imamo medicinsku školu koja sad proizvodi dovoljno kadra i koji popunjvaju one koji odlaze. Mislim da je situacija lošija kada su u pitanju doktori. Još uvijek imamo određen broj doktora na birou, a kada ih ne bude bilo onda ćemo svi biti u problemima. Za sada situacija je zadovoljavajuća", kazao je Šibonjić.

 

Odlaze sa dugogodišnjim iskustvom

 

Fikreta Jusufović, Glavna sestra porodične medicine Brčko distrikta BiH kazala je da je iz brčanske zdravstvene ustanove otišlo od 15 do 20 medicinskih sestara i da je najveći problem što odlaze sestre sa dugogodišnjim radnim iskustvom.

 

"Iz naše ustanove je otišlo otprilike 15 do 20 medicinskih sestara sa internog, anestezije, hirurgije. Najveći problem je što odlaze sestre sa dugogodišnjim radnim iskustvom. To će nama biti problem u budućnosti, a koji će nastati vjerovatno za deset godina. Postavljamo pitanje, ko će nas liječiti i ko će pružiti uslugu!? I omladina nam odlazi za boljim životom", kazala je Jusufović.

 

I FBiH sa istim problemima

 

Predsjednik Komore medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo Sead Džomba kazao je da su i u Federaciji BiH veliki problemi u sestrinstvu iz razloga što nmnoge stvare nisu provedene onako kako su regulisane Zakonom o sestrinstvu.

 

"Ogromni su problemi u sestrinstvu iz razloga što mnoge stvari nisu provedene onako kako su regulisane Zakonom o sestrinstvu. FBiH ima Zakon o sestrinstvu i dosta je stvari precizirano koje je potrebno sprovesti, od obrazovanja, načina licenciranja itd. Mnogo je sestara obrazovano fakultetski, a dosta je i sa naučnim stepenom, magistara, doktora nauka u praksi. Poslodavci to ne priznaju i ne plaćaju taj kadar onako kako je propisano Kolektivnim ugovorom i Zakonom o sestrinstvu. Specijalizacije još uvijek nisu počele da se sprovode koje su definisane zakonom. Jako su male plate, imaju veliki teret, a ogroman je i broj sestara na birou. Najveći naš problem je obrazovanje na srednjem nivou. Hiperprodukcija kadra, znači nema planiranja kadra na tržištu rada. Tada dobijamo medicinske sestre koje idu trbuhom za kruhom, od istoka do zapada i nemaju nikakve zaštite. Po deset godina budu na birou i zaborave da su medicinska sestra. Desit će se da ćemo mi u određenom periodu ostati bez tog kadra. Regionalan je problem migracije sestara prema Evropi. Nadam se da ćemo na ovom seminaru donijeti i određene zaključke u smislu zaštite sestara i tehničara na crnom tržištu rada", kazao je Džomba.

 

Srbija: Ko će nas liječiti i njegovati u budućnosti?

 

Radmila Jahić, predsjednik Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Beograd, Srbija kazala je da se sa problemom sestrinstva suočavaju sve bivše zemlje Jugoslavije.

 

"Isti su problemi u svim bivšim država Jugoslavije. I Srbija se suočava sa velikim odlivom sestara. Postavlja se pitanje kakvi su uslovi gdje odlaze naše sestre, zatim pitanje nostrifikovanje diploma i mnogi drugi problemi. Pred nama je veliki posao. Ne smijemo doći u situaciju da srednje škole koje iznose odličan kadar, a koji Evropa to iskorištava za manji novac u odnosu na njihov kadar. Države se naše ponašaju kao da im je najeftinije da iškoluju kadar, a zatim olako ga se odrekne. Ne postavljamo pitanje, a ko će nas liječiti i njegovati u nekim narednim periodima!?", kazala je Jahić.

 

Današnji simpozijum svečano je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

 

Simpozijum će trajati do 23. aprila.

 

Pokrovitelj su JZU "Zdravstveni centar" Brčko, Vlada Brčko distrikta BiH i Skupština Brčko distrikta BiH.

 

simpozijum brcko april 2simpozijum brcko april 3simpozijum brcko april 4simpozijum brcko april 5simpozijum brcko april 6simpozijum brcko april 7simpozijum brcko april 8

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com