Menu

Putem brčanskog biroa rada najviše se odlazi na posao u Sloveniju i Njemačku Istaknuto

posao-perac-prozora-1068x700Sporazum o zapošljavanju između Slovenije i Bosne i Hercegovine stupio je na snagu 01.03.2013. godine, a temeljem tog sporazuma putem Zavoda za zapošljavanje Brčko Distrikta posao u zemljama Evropske unije u prethodne dvije godine našlo je 89 lica.

 

Admir Galijatović, šef Sektora za posredovanje pri zapošljavanju u brčanskom Birou rada je kazao da su najviše tražena zanimanja u Sloveniji, električar, bravar, vozači motornih vozila, zavarivači i srodna zanimanja, dok na rad u Njemačku odlaze medicinari.

 

Tokom prošle dvije godine, na taj način u Njemačkoj je posao dobilo četiri lica zdravstvene struke, a u Sloveniji 85 lica, različitih zanimanja. Za posao u Njemačkog se aplicira putem javnog poziva TRIPLE WIN-Zapošljavanje radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj, i ovaj poziv će biti otvoren do kraja godine.

 

Potrebno obrazovanje za rad u Njemačkoj je minimum srednja medicinska škola (IV stepen), posebno znanje i vještine i poznavanje njemačkog jezika na elementarnom nivou.

 

Ovaj broj je daleko veći jer se nezasposlena lica iz Brčko Distrikta na razne druge načine snalaze kako bi sebi pronašli posao u EU.

 

U toku je izrada podataka za prvi kvartal, ali za očekivati je da će odlazak na rad u Sloveniju i Njemačku u 2017. godini biti kao i prošlogodišnji, a vjerovatno i veći, dodao je Galijatović.

 

Piše: Suvad Alagić / Radio Brcko

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com