Menu

Policija i Vlada Brčko Distrikta osposobljene da odgovore eventualnim hakerskim napadima Istaknuto

000 Par7505646-656x365Policija Brčko Distrikta osposobljena je da odgovori eventualnim hakerskim napadima na IT sisteme u Brčko Distriktu, kazao je dr. Halid Emkić, portparol brčanske Policije.

 

Juče je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio da se preduzimaju mjere da se IT oblast u BiH zaštiti od eventualnih hakerskih napada.

 

"Naši policijski službenici su prošli značajan broj obuka kada je u pitanju suprotstavljanje hakerskim napadima i možemo dati adekvatan odgovor s obzirom na našu ulogu u cjelokupnom bezbjednosnom sistemu", rekao je Emkić.

 

Srđan Blažić, šef Odjela za stručne i administrativne je kazao:

 

"Mi se trudimo na sve načine, koliko zato imamo i sredstava i prostora da obezbijedimo funkcionisanje informacionih sistema u Vladi Brčko Distrikta." Blažić je najavio mogućnost traženja dodatniuh sredstava za bolji IT Vlade Brčko Distrikta.

 

Inače, virus "Vonakraj", koji potiče iz ukradenog softverskog alata američkih obavještajnih službi, blokirao je više od 200.000 kompjutera širom svijeta i traži otkupninu da bi ih oslobodio.

 

Piše: Suvad Alagić / Radio Brcko

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com