Menu

Vlada Distrikta o stanju privrede Istaknuto

privreda-bihVlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o stanju privrede na području Brčko distrikta BiH s osvrtom na efekte podsticaja koji se isplaćuju privrednim subjektima.

 

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević istakao je da ova informacija sadrži veliki broj statističkih podataka te da je zaključak koji dominira takav da iznos novčanih sredstava koja se kroz razne programe i zakone isplaćuju privrednim subjektima ne korespondira s povećanjem broja zaposlenih u Distriktu.

 

„Blagi porast zaposlenosti postoji ali je on minoran u odnosu na sredstva koja se izdvajaju, a to je u prosjeku oko osam i po miliona maraka godišnje u posljednjih sedam godina, samo u oblasti privrede. Akcenat u prijedlozima mjera za poboljšanje stanja u privredi je stavljen na potrebu osnivanja poslovnih zona, a Odjeljenje već radi na izradi zakona kojim bi ova oblast bila regulisana. Jedan od prijedloga je i aktiviranje Zakona o javno-privatnom partnerstvu na osnovu kojeg je u Brčkom realizovana samo jedna investicija", istakao je Gudeljević.

 

On je dodao da Vlada treba da preuzme proaktivnu ulogu i napravi spisak velikih projekata koji bi se mogli implementirati ovim modelom.

 

Gudeljević je naglasio da je potrebno urediti i oblast poslovnih inicijativa te ponovo uspostaviti Razvojnu agenciju koju je Brčko distrikt BiH ranije imao, a putem koje bi mogao aplicirati za određena sredstva Evropske unije. Ova agencija bi bila stručno tijelo koje bi realizovalo Strategiju razvoja Brčko distrikta BiH koja će uskoro biti revidirana.

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com