Menu

Povodom 25. godina 108/215 brčanske brigade održana svečana akademija Istaknuto

svecana akademija 108 215 brcko 1Povodom obilježavanja 25. godina 108/215 viteške motorizovane brigade Armije R BiH Brčko večeras je u brčanskom Domu kulture održana svečana akademija.

 

Ispred Koordinacije boračkih udruženja "Zlatnih ljiljana" prisutnima se obratio Safet Bahor koji je kazao da zakletva koja je data rahmetli Aliji Izetbegoviću da Brčko nedamo ostvarila se u cjelosti.

 

"Zakletvu koju smo dali rahmetli Aliji Izetbegoviću da Brčko nedamo ostvarili smo u cjelosti, a isto smo tako ostvarili i da nedamo BiH. To je naša jedina domovina koju mi imamo. Živjela Armija BiH, 108/215 legendarna viteška brigada Brčko i BiH", kazao je Bahor.

 

svecana akademija 108 215 bahor brcko 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komadant 108/215 viteške motoroizovane brigade Armije BiH Mensur Đakić kazao je da mu je čast i zadovoljstvo što manifstaciju 25. godišnjice brčanske brigade započinje u Brčkom i da je brigada u proteklom ratu imala glavnu ulogu u opstojnosti BiH.

 

"Čast i zadovoljstvo mi je što manifestaciju 25. godišnjice brigade započinjemo u našem gradu. Ovako odajemo priznanje našoj brigadi koja je u proteklom ratu imala glavnu ulogu u opstojnosti BiH. U naš grad vratili su nas borci 108/215, a ne političari, uz visoku cijenu, preko 700 poginulih boraca, preko 2500 teških vojnih invalida, preko 3000 ranjenih. Za uzvrat dobili smo ogroman broj nezadovoljnih, razjedinjenih, nezaposlenih, socijalni problemi. I nakon 25 godina Brčko grad ostao je zaključan za navedene populacije, ali nadati se boljim vremenima za naše borce, njihove porodice i druge građane", kazao je Đakić.

 

svecana akademija 108 215 mensur brcko 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Savjetnik federalnog ministra za boračka pitanja, general Armije R BiH Ramiz Dreković kazao je da je ubjeđen da će doći vrijeme kada će svi građani Brčkog u jednom periodu odavati počast zajedno pred sva tri spomenika, jer, kako ističe, to je put i jedino rješenje opstanka BiH i svih onih koji smatraju BiH svojom domovinom.

 

svecana akademija 108 215 ramiz brcko 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Brčko pripada Brčacima, bez obzira ko su, kom narodu i kojoj vjeri pripadaju i mislim da vas to treba krasiti i to uvijek trebate imati na umu. Ovdje sam vidio jedino u BiH da na jednom mjestu stoje tri spomenika, spomenici koji simboliziraju jedno vrijeme, žrtve pale i spomenici gdje se odaju počasti. Ubjeđen sam da će doći vrijeme kada će svi građani Brčkog u jednom periodu odavati počast zajedno pred sva tri spomenika, jer to je put i jedino rješenje opstanka BiH i svih onih koji smatraju BiH svojom domovinom. Moramo razmišljati o budućnosti i našoj omladini koja svakim danom odlazi iz BiH. Šta će nam onda značiti svi spomenici i BiH za koju smo se borili ukoliko ostane pusta. To ne smijemo dozvoliti i to je odgovornost na onima koji se nalaze u vlastima. Ne dozvolite da bilo ko i bilo koja politička partija politizira značajne datume", kazao je Dreković.

 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić u svom obraćanju prisutnima kazao je da je mjesec maj u cijeloj BiH, a tako i u Brčkom, mjesec sjećanja ponosa i tuge.

 

svecana akademija 108 215 kadric brcko 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ovaj mjesec maj u cijeloj BiH, a tako i u Brčkom je mjesec sjećanja ponosa i tuge, osjećanja, ali večeras trebamo biti ponosni i na neki način još jednom kazati da onih 700 ljudi nije uzalud dalo živote za ovaj grad. Oni su se vodili idealom da će se vratiti u ovaj grad i narod i evo nas danas u centru Brčkog. Ova zemlja Bosna ne može biti i ne treba biti bez Bošnjaka, Hrvata, Srba, a tako i naše Brčko. Ovdje se svako mora osjećati komotno", kazao je Kadrić.

 

U okviru obilježavanja 25. godišnjice dodijeljene su i nagrade najboljim učenicima osnovne i srednje za likovne i literarne radove.

 

U kategoriji literarnih radova za osnovne škole prvo mjesto osvojila je Lejla Sukanović, drugo Ahmed Avdić, a treće Haris Memišević.

 

U kategoriji likovnih radova prvo mjesto osvojila je Merisa Sivčević, drugo Eldar Osmanović i treće mjesto Anela Ehlizevak.

 

U kategoriji literarnih radova za srednje škole prvo mjesto osvojila je Elma Memišević, drugo Maida Imširović i treće Elmedina Begić.

 

U kategoriji likovih radova za srednje škole prvo mjesto osvojila je Ervina Čeliković, drugo Alma Dedić i treće Dalila Bešić.

 

Također, na obilježavanju 25. godišnjice bio je pripremljen i bogat umjetnički program.

 

Svečana akademija organizovana je od strane Koordinacije boračkih udruženja Brčko distrikta BiH, a u organizaciji takmičenja za srednje i osnovne škole učestvovao je BZK "Preporod" Brčko.

 

svecana akademija 108 215 brcko 1svecana akademija 108 215 brcko 6svecana akademija 108 215 brcko 7svecana akademija 108 215 brcko 8

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com