Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9020

Brčko ove godine ima 815 maturanata Istaknuto

depositphotos 6361777-stock-photo-happy-university-or-high-schoolOve školske godine, iz četiri brčanske srednje škole, izlazi ukupno 815 maturanata.

 

Sead Bečić, direktor srednje Poljoprivredne i medicinske škole, kazao je da, u odnosu na druge, iz ove škole izlazi najviše maturanata, ukupno 252, i to 193 maturanta iz četverogodišnjih, a 59 iz trogodišnjih zanimanja.

 

Prema njegovim riječima, nastava za maturante se privodi kraju i trebala bi biti završena do petka 19. maja, izuzev za farmaceute koji imaju nadoknadu časova, te će nastavu završiti 24. maja.

 

Maturanti Ekonomske škole imaju po neki čas nadoknade još danas i sutra, istakla je Zora Pajkanović, direktorica ove škole, naglasivši da ove godine 134 učenika završavaju četvrti stepen, a 64 učenika treći stepen obrazovanja, što je ukupno 198 maturanata.

 

Amela Helać, direktorica brčanske Gimnazije, kazala je da se nastava za maturante, njih 131 ove godine, u ovoj srednjoj školi završava 19. maja.

 

Prema riječima direktora Tehničke škole, Dejana Nikolića, iz ove škole izlazi ukupno 234 maturanta, odnosno 121 učenik-četvrti stepen i 113 učenika- treći stepen, za koje se nastava tekođer završava 19. maja.

 

Maturanti Stefanela Đukić i Kristijan Kubatlija iz Gimnazije, te Jelena Dugonjić i Kristina Mendeš iz Ekonomske škole kazali su da je maturantu za pripremu i proslavu maturske večeri, minimalno potrebno oko 500 maraka, ali da je sve moguće ako se sa priprema krene na vrijeme.

 

Najskuplje od svega, kako su dodali, je maturska haljina odnosno matursko odjelo, dok za proslavu u hotelu uz muziku i večeru, maturant izdvaja do 30 maraka.

 

Direktori sve četiri spomenute škole, za svoje maturante su rekli da su dobra djeca i učenici, te im poželjeli da nastave dalje školovanje i da otvaraju sebi životne puteve na najbolji mogući način.

 

Kao i svake godine, brčanski maturanti imaće proslavu maturske večeri kojoj će prethoditi šetnja kroz grad.

 

Prvi će proslavu imati učenici Poljoprivredne i medicinske škole u petak 19. maja, zatim Tehničke škole 20. maja, Gimnazije 21. maja, te 25. maja maturanti Ekonomske škole.

 

Piše: Sanita Jerković Ibrahimović/ Radio Brcko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com