Menu

Cormack iznijela kritike vezano za imenovanje člana VSTV-a iz Distrikta: VSTV dozvolio miješanje političkih stranaka Istaknuto

cormack-2016-700x402Posebno je znakovito bilo mišljenje američke ambasadorice kako je percepcija da članovi VSTV-a rade na zaštiti ličnih interesa i pojedinaca (?) i da su nesposobni da uspostave disciplinu u pravosudnim institucijama.

 

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack izrazila je prošlog tjedna, nakon susreta sa članovima Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, veliku zabrinutost u vezi s korupcijom i političkim uticajem, pa čak i na pripadnike pravosudnog sistema.

 

Ambasadorica Cormack je naglasila da SAD više od dvedeset godina pomažu ovdašnje pravosuđe, jer smatraju da je ono od ključne važnosti za uspjeh Bosne i Hercegovine.

 

Komentirajući sporo procesuiranje slučajeva korupcije u BiH, Cormack je novinarima kazala kako razumije da se pravosuđe suočava s brojnim izazovima, ali je dodala i kako je ovakve slučajeve potrebno dovesti do kraja, ukoliko se želi vratiti povjerenje građana.

 

„Nastavit ćemo pružati podršku BiH, ali i izražavati zabrinutost kada razlozi za to postoje", izjavila je Maureen Cormack nakon sastanka koji je bio zatvoren za javnost i, sudeći prema nezvaničnim informacijama iz VSTV-a, nimalo ugodan za domaćine američke ambasadorice.

 

Kako doznaje portal „Slobodna Bosna", ambasadorica Cormack je na samom početku razgovora članovima VSTV-a, na čelu s predsjednikom Milanom Tegeltijom, jasno stavila do znanja kako je itekako informirana i upućena u njihov angažman.

 

U tom je smislu bilo jasno da Ambasada SAD-a u Sarajevu nije zadovoljna radom VSTV-a, da sumnjaju kako pojedini članovi imaju drugačije ciljeve od onih zbog koji su izabrani, te da generalno ne shvaćaju veliku odgovornost koju imaju.

 

Nadalje je, prema nezvaničnim informacijama koje je „SB" dobila iz VSTV-a, američka ambasadorica naglasila da su SAD zabrinute za učinke njihovih golemih investicija u lokalno pravosuđe, da stanjem nisu zadovoljni ni građani, te da se u različitim dijelovima BiH pravda još uvijek zadovoljava na različite načine.

 

Članovima je VSTV-a ambasadorica Cormack skrenula pažnju da je ugrožena pravna sigurnost građana BiH, upozorila na brojne slučajeve hapšenja pa puštanja osumnjičenih osoba, te da nema istinske volje za procesuiranje korupcije, što jasno potvrđuje broj osuđujućih presuda.

 

Posebno je znakovito bilo mišljenje američke ambasadorice kako je percepcija da članovi VSTV-a rade na zaštiti ličnih interesa i pojedinaca (?) i da su nesposobni da uspostave disciplinu u pravosudnim institucijama.

 

Građani, dodala je ambasadorica Maureen Cormack, ne vjeruju da se loše sudije sankcioniraju, kao što ne vjeruju i da se na pravosudne funkcije imenuju najbolji kandidati.

 

U nastavku svog obraćanja, američka ambasadorica je spomenula i „politizaciju" određenih članova VSTV-a koji su dozvolili miješanje političkih stranaka u njihov rad, kritizirajući proces imenovanja predstavnika Distrikta Brčko.

 

Najavljeno je, također, da će se o stanju u pravosuđu, za koje najveću odgovornost snosi upravo VSTV, razgovarati u Uredu Visokog predstavnika, ali i na nivou PIC-a.

 

/slobodna bosna/

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com