Menu

Ramazan sljedeće sedmice u subotu, sveti mjesec za muslimane širom svijeta Istaknuto

Ramazan by MHAQSRadost za sve muslimane i muslimanke širom svijeta je sljedeća subota, 27. maj 2017. godine, jer poste prvi dan mjeseca ramazana, a u džamijama se klanja i prva ramazanska teravija.

 

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca.

 

Za muslimane je mjesec ramazan sveti mjesec, jer je u njemu počela objava Kur'ana i post jedan od pet stubova islama.

 

U Kur'anu se kaže "O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili." (el-Bekare, 183.).

 

Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice.

 

U Kur'anu je ta obaveza jasno naznačena, "...Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti... "(El-Bekare, 183 -185.)

 

Pored posta, muslimani također klanjaju i teravih-namaz (teravija), provode vrijeme u slušanju, učenju i razumijevanju Kur'ana, organiziraju zajedničke iftare i sehure.

 

Solidarnost i samilost je također odlika mjeseca ramazana jer je u tom mjesecu obaveza davanja zekata i sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i jačaju bratske veze među muslimanima.

 

Ramazana (2017/1438) ima dvadeset i devet dana, počinje 27.05.2017. , a završava 25. juna 2017. godine, kada nastupa Ramazanski bajram.

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com