Menu

Povelja Kulina bana bit će privremeno vraćena u Bosnu i Hercegovinu Istaknuto

b 170518143Jozo Pavković, direktor i glavni urednik Večernjeg lista BiH te direktor Večernjakovog pečata večeras je u Mostaru kazao da će Povelja Kulina bana biti privremeno vraćena u BiH.


Na samom otvorenju ovogodišnje dodjele Večernjakovog pečata Pavković je okupljenima kazao da su mnogi godinama pokušavali skrenuti pažnju Ruskoj Federaciji gdje Povelja i počiva, u nadi da će ona biti jednoga dana vraćena, ali bezuspješno.

 

"Mi smo napokon dobili pozitivan odgovor i on je bio 'da'. Povelja Kulina bana će privremeno biti vraćena u Bosnu i Hercegovinu", rekao je Pavković.

 

Također, na početku manifestacije, ministar pravde BiH Josip Grubeša i predstavnik Ambasade Ruske Federacije u BiH Aleksej Semenihin uručili su direktoru Večernjakovog pečata ovjerenu kopiju Povelje.

 

Podsjećamo, primjerak originalne Povelje se čuva u Ruskoj akademiji nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu.

 

Povelja bosanskog bana Kulina je napisana 29. augusta 1189. godine na starobosanskom jeziku i bosančicom. Dokument od jedne stranice je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego i jedan od najstarijih dokument južnoslavenskih država.

 

Piše: Irvin P./Klix.ba

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com