Menu

Brčanska struka: Pacijenti, ne brinite, nova Esencijalna lista lijekova je kvalitetnija od prethodne Istaknuto

lijekovi ksBrčansku javnost u zadnjih nekoliko dana zabrinula je vijest oko nove usvojene nove Esencijalne liste lijekova koja će startati u ponedeljak (22.5.), te da će pojedini korisnici ostati bez lijekova. Kako bi se javnosti poslala jasnija slika danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prisustvovali članovi Upravnog odbora (UO) Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH predsjednik Zoran Tošić, te članovi UO Admir Čandić i Miroslav Miškić, kao i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH Aleksandra Tučić, šef Službe za zdravstvenu zaštitu u Fondu zdravstvenog osiguranja Lidija Ljubojević, te direktor JZU "Zdravstveni centar" Nihad Šibonjić.

 

Alternativni lijekovi na novoj listi

 

"Ovo je prvo revidiranje Esencijalne liste lijekova i u budućnosti biti će još. Mi smo imali 127 lijekova koji su bili na prethodnoj Esencijalnoj listi, a sada imamo 97 i kada se uzme broj prebačenih lijekova na dodatnu listu i obogaćenje Esencijalne liste onda na novoj listi imamo alternativu za svaku bolest koja se liječila. Čak što više npr. izbacili smo neke lijekove,a ubacili koji su skupji i bolji, također ubacili smo i lijekove koji hepatitis C za tri mjeseca liječi 100%, a na staroj listi nismo imali taj lijek. Zapravo imamo situaciju da liječimo pacijente po najsavremenijoj metodi, ubačeni su lijekovi koji u okruženju predstavljaju najsavremeniji način i metod liječenja. Još uvijek u okviru JZU, Fonda i ministarstva postoje određene relacije nerješenih problema, ali vjerujte mi to je sistem spojenih posuda koje mi u budućnosti moramo prevazići i riješiti. Također, ukoliko naša ustanova JZU, okruženje, vlast ne budu formirali "javnu apoteku" u Distriktu koja će moći distribuirati lijekove, biće nam ruke svezane", kazao je predsjednik UO Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH Zoran Tošić.

 

Smanjenje lijekova na novoj listi 1%

 

Direktorica Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH Aleksandra Tučić kazala je da godišnje od ukupnog budžeta Fonda oko 35 miliona KM, preko 95% ide na cjelokupan program zdravstvene zaštite i Esencijaslna lista je jedan segment koji pokriva u iznosu od oko 5. 800. 000 KM.

 

Generalno smanjenje lijekova na novoj listi se ogleda u jednom procentu i ukoliko je neki lijek skinut na njegovo mjesto je došao zamjenski, kazala je Tučić.

 

"Fond Distrikta godišnje rapolaže oko 35 miliona KM i sa tih 35 miliona nešto malo preko 95% otpada na kompletnu zdravstvenu zaštitu, dakle cjelokupan program zdravstvene zaštite i Esencijaslna lista je jedan segment i u tom jednom segmentu na godišnjem nivou je negdje oko 5 miliona i 800 maraka. Komisija u suštini ima zadatak da na osnovu tih novih preporuka za uvođenje nove terapije, eventualno izbacivanje neke terapije ili za lijekove koji imaju nižu cijenu uvede lijek koji ima višu cijenu, a ima efekat u smislu liječenja hroničnih bolesti i sl. Tačno je da brojčano nekih oblika lijekova nema, a to znači da jedan lijek koji je možda na listi u jačini od jedan, dva tri, 10 miligrama, dakle to jeste jedan lijek, ali zastupljen u više oblika. Mi smo imali na Esencijalnoj listi esencijalnoj jednu grupu lijekova koja je bila na našoj listi koja je donesena 2012. godine i sastojala se od ukupno 10 lijekova koji su služili za liječenje oboljenja, a za koje se više ne propisuju recepte, nego se izdaju u okviru JZU. Generalno smanjenje lijekova na novoj listi se ogleda u jednom procentu. Ukoliko je neki lijek skinut na njegovo mjesto je došao zamjenski koji spada kako su doktori kazali u novu generaciju", kazala je Tučić.

 

Veliki problem neažurnost Agencije za lijekove BiH

 

Kompletan ovaj posao dodatno je komplikovan zbog neažurnosti Agencije za lijekove BiH, kazala je Tučić naglašavajući da je to jedan od možda najtežih dijelova koji je u Distriktu učinio dosta komplikacija.

 

"Kompletan ovaj posao je dodatno komplikovan zbog neažurnosti Agencije za lijekove BiH koja već godinama najavljuje referalnu listu lijekova za BiH i to je jedan i možda najteži dio koji je nama u Distriktu čak i učinio dosta komplikacija u rješavanju pitanja. Možda i u većoj mjeri nego što je to u entitetima. S toga smo mi prije nekoliko godina donijeli jedan akt koji smo mi sami za Distrikt utvrdili referalnu listu lijekova u poledu cijena gdje su nam služile liste Fonda RS-a, Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i sada Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovčkog-neretvanskog kantona", kazala je Tučić.

 

fond jzu pres 2017 maj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nova lista najbliža Hercegovačko-neretvanskom kantonu

 

Član UO Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH Admir Čandić kazao je da je Esencijalna lista lijekova za Distrikt bila najbliža od Hercegovačko-neretvanskog kantona, te smatra da je nova lista dosta dobra i kvalitetna i bolja u odnosu na okruženje.

 

"Nova lista će startati od ponedeljka (22.5.) i Komisija za lijekove pri Fondu je ušla u reviziju Esencijalne liste. Prethodna metodologija koja se bazirala na tome da lijek mora biti registrovan od strane Državne agencije za lijekove i da mora biti registrovan na listi Zavoda RS-a i Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Kada je komisija ušla u tu priču, a u cilju obezbjeđenja što boljih i efikasnijih lijekova vidjeli smo da te esencijalne liste RS-a i Tuzlanskog kantona u znatnoj mjeri su revidirane i smanjene i po toj metodologiji naša bi lista bila smanjena za nekih 60% lijekova. Komisija je tada dala prijedlog UO Fonda Brčko da se uvede treća paralelna Esencijalna lista, a to je od Hercegovačko-neretvanskog kantona koja je najbliža Fondu Distrikta. Na osnovu toga mi smo došli do ove nove liste, a u cilju obezbjeđenja što boljih i kvalitetnijih lijekova za osigurana lica. Smatram da je naša lista dosta dobra i kvalitetna i bolja u odnosu na okruženja. Mi smo od dva zla izabrali manje i ovo nije kraj. Ovo je jedna revizija i formirat će se nova lista. Također, apelujem na vlast da formira javnu apoteku Brčko distrikta BiH, jer Distrikt je jedini u BiH koji to nema", kazao je Čandić.

 

Bio je nesporazum između JZU i Fonda

 

Nakon što je od brčanskog Fonda plasirana informacija da starta nova Esencijalna lista lijekova reagovao je i JZU "Zdravstveni centar" Brčko distrikta BiH koji je opravdano putem saopštenja iznio zabrinutost zbog pacijenata.

 

Direktor JZU "Zdravstveni centar" Nihad Šibonjić kazao je da se u zadnjih nekoliko dana radilo definitivno o nesporazumu između JZU-a i brčanskog Fonda, te da sada nakon niza pojašnjenja kompletno gledajući nova Esencijalnsa lista lijekova nije loša.

 

fond jzu pres 2017 maj2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Kada je u pitanju odnos u zadnjih nekoliko dana između JZU i Fonda radi se definitivno o nesporazumu. Treba osiguranicima, našim pacijentima objasniti neke stvari. Bilo kakve promjene Esencijalne liste, pa makar one bile minimalne i od 1% treba objasniti ljudima o čemu se radi i zašto se radi kakao naši doktori i sestre koji rade na terenu n ebi imali dodatnih problema. Kada kažete pacijentima da lijeka više nema, a koji ga godinama koristi, jasno je da može doći do problema. Moja namjera je bila da se u obliku saopštenja koj eje objavljneo prije nekoliko dana javnost upozna o čemu se radi i da izbjegnemo nesporazume na terenu. Sada kompletno gledajući nova Esencijalnsa lista nije loša. Da je ova konferencija bil aorganizovana prije 15 dana, mislim da bi bilo potpuno drugačije", kazao je Šibonjić.

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com