Menu

Poništena odluka da za člana VSTV-a iz Distrikta bude Dragan Tomaš, džaba ste “krečili” Istaknuto

UnclesamwantyouNakon što je nekoliko puta Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH odbila da postupi po zahtjevu Visokog, sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) da se za člana VSTV-a iz Distrikta izabere Bošnjak, muškarac, a na to mjesto izabrala Dragana Tomaša koji se prije izjašnjavao kao Srbin, a sada "Ostali", danas je na 185. redovnoj sjednici Komisija donijela Odluku o poništenju te Odluke i da Dragan Tomaš ne može biti na tom mjestu.

 

Na neadekvatno ponašanje pravosudnih institucija koje ne poštivaju odluke visokih institucija reagovao je i OHR, Brus Berton, ali i američka ambasadorica Maureen Cormack koja je, također iznijela kritike vezano za imenovanje člana VSTV-a iz Distrikta.

 

Nakon što je poništena Odluka da za člana VSTV-a iz Distrikta bude Dragan Tomaš prvi komentar bio je "džaba ste krečili".

 

Da se radilo svjesno o kršenju zahtjeva VSTV-a medijima je potvrdio i Safet Pizović. predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

 

Na ove postupke reagovali su i zastupnici u Skupštinini Brčko distrikta BiH, a jedan od njih je i Šemso Saković koji je kazao da se u pravosuđu Distrikta dešavaju radnje koje pokazuju da ne poštuju dopise institucija koje su iznad njih, te da će se vrlo brzo otkriti kompletna pozadina unutar tih institucija i izbora člana VSTV-a iz Distrikta.

 

"Ja ne znam koji su validni dokumenti za Pravosudnu komisiju Brčko distrikta BiH ako ne poštuju dokumente VSTV-a. Vrlo brzo će se otkriti i pozadina svega ovoga što se dešava u pravosuđu Distrikta", kazao je Saković.

 

Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH svojim dosadašnjim ponašanjem i postupcima ukazivala je samo je da se sistemski nastavlja praksa da značajne pozicije u sudskim i pravosudnim institucijama Distrikta u cjelini obavljaju pripadnici drugih naroda, dok Bošnjaci uglavnom dominiraju kada treba popuniti radna mjesta čistačica, domara i portira, kako bi se uspostavio balans u skladu sa Statutom Brčko distrikta BiH.

 

Podsjećamo, prije izabranog Dragana Tomaša član VSTV-a BiH iz Brčkog bio je sudija Apelacionog suda Brčko distrikta BiH Zijad Kadrić kojem je mandat istekao u aprilu ove godine.

 

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com