Menu

Sud Mirsada Ahmetbašića iz Brčkog oglasio krivim za zločine nad ratnim zarobljenicima: 18 mjeseci zatvora Istaknuto

328142 1Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je zastupanje optužbe pred Osnovnim sudom Distrikta u još jednom predmetu ratnih zločina, koje je podizanjem optužnica iz svoje nadležnosti pokrenulo za zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjene na području predratne općine Brčko.

 

Nakon održanog glavnog pretresa po optužnici koja ga je teretila za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika na lokalitetu Okrajci kod G. Rahića, Sud je optuženog Mirsada Ahmetbašića (61) oglasio krivim po tri tačke optužnice. Njemu je za krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, dok je za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništvaAhmetbašić u cjelosti oslobođen optužbi.

 

Podsjetimo, optužnicom iz 2015.godine Tužilaštvo Distrikta optužilo je Ahmetbašića da je kao pripadnik 108. brigade HVO-a za Bosansku Posavinu Armije R BiH, u više navrata sam ili kao saučesnik, vršio akte psihičkog i fizičkog zlostavljanja zatvorenih civilnih i vojnih lica srpske nacionalnosti, koja je obezbjeđivao kao stražar u krugu bivšeg šumskog gazdinstva Okrajci kod Brčkog. On je osuđen po prvoj, drugoj i četvrtoj tački drugog dijela optužnice* koja ga tereti da je sam zlostavljao dvojicu zarobljenika i omogućio drugim licima da to čine.

 

Nakon glavnog pretresa po optužnici i usmene objave presude slijedi postupak njene pisane izrade i dostave strankama. Napominjemo da se radi o prvostepenoj nepravosnažnoj presudi na koje stranke imaju pravo uložiti žalbu.

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com