Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Dodik: Možda porastu plate u RS, ali ne dramatično skokovito Istaknuto

dodik-kampanja-600x350Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se u Srpskoj moraju sprovesti reforme u oblastima bitnim za ekonomiju, počev od nove organizacije Banjalučke berze do restrukturisanja duga.

 

"Restrukturisanje duga je potrebno ne zato što je dug veliki i opterećujući, već zato što želimo da napravimo prostor u kojem ćemo dobiti više vremena za neke bazične stvari i sređivanje u samoj ekonomiji", rekao je Dodik.

 

Predsjednik Srpske izjavio je za Radio Republike Srpske da se nakon toga treba okrenuti infrastrukturnim i kapitalnim projektima, kao što su izgradnja autoputeva i Termoelektrane u Gacku.

Dodik je rekao da će se raditi na stabilizaciji javnih finansija i usmjeravanju cjelokupne energije u razvoj realnog sektora.

 

"Mi imamo neke prirodne resurse, ali gubimo kvalitetnu radnu snagu industrijskog tipa. Oni koje animiramo da dođu ovdje i otvore industrijske pogone imaju problema sa kvalitetnom radnom snagom", rekao je Dodik.

 

Predsjednik Republike Srpske očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), ali ne u procentima koji mogu da obezbijede skokovit rast ekonomije, već neko novo strukturisanje.

 

"Ukoliko se desi da u ovoj godini imamo rast BDP-a od 3,5 odsto, mogu se stvoriti uslovi za povećanje plata, ali ne dramatično skokovito", rekao je Dodik.

 

On smatra uspjehom to što svih ovih godina nije dolazilo do smanjivanja plata.

 

Govoreći o izgradnji auto-puteva, Dodik je rekao da je cilj, uz završetak trase autoputa od Banjaluke do Prnjavora, početak izgradnje dvije nove trase.

 

Dodik kaže da jedna od novih trasa ide od granice sa Srbijom preko Bijeljine do Brčko distrikta, a drugu čine dva pravca od Banjaluke do Mrkonjić Grada i od Banjaluke prema Prijedoru.

 

"Razgovaramo sa investitorima i predviđali smo da ćemo do novih prihoda doći od akciza, ali neki su iz Republike Srpske govorili da to ne treba. Izgubićemo nekoliko stotina miliona KM", naglasio je Dodik.

 

On ističe da, kada je riječ o ekonomskim aktivnostima, Srpsku vidi kao dinamično društvo koje se u cjelini bori da dosegne što je moguće više materijalnih dobara kao osnovu za dobar i uspješan život.

 

/agencije/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com