Menu

Princ iz Eleja 550x50

Ponedjeljak, 09 Juli 2018

U Sarajevu navijaju za Hrvatsku, u Širokom vrijeđaju Bosnu

  • Objavljeno u Sport

navijaci-hrvatska-epa 1-696x456Kao i svaki Bosanac i Hercegovac, bio sam jako nesretan što se naša reprezentacija nije uspjela kvalifikovati na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Sjećam se, kako sam samo prije četri godine bio ponosan i brojao sate i minute do prvog meča sa Argentinom, piše Zvonimir Nikolić za Al Jazeeru.

 

Više...

'Ja ne smijem i ne umijem stati…'

  • Objavljeno u BiH

gegic 2Šemsudin Gegić je spisatelj, dramski pisac, kazališni, televizijski i filmski redatelj, jedan od rijetkih autora regije koji je tokom svoje tridesetpetogodišnje karijere dobio nagrade i najviša domaća i međunarodna priznanja u svim medijima i žanrovima u kojima se kao stvaralac okušao. Uvijek originalan, prvi je reditelj koji je dobio dozvolu od bh. derviških redova i snimio dokumentarni film "Uoči nevjestine noći", o ovozemaljskom životu bh. derviša u tekijama i njihovoj molitvi-zikru što je, na zahtjev gledalaca programa JRTV, rezultiralo premijerom i dvije reprize u samo jednom mjesecu, u najgledanijem terminu. Za ukupno tadašnje dramsko stvaralaštvo, između ostalih, dobio je i nagradu Zlatno kolo Kulturno-prosvjetne zajednice RBiH... Za tadašnju RTVZG snimio je tabu-temu tzv. talijanskih mirovina, koje je više od 200 hercegovačkih udovica zatražilo od države Italije, jer su njihovi muževi u Drguom svjetskom ratu bili pripadnici tzv. talijanske MVCA (antikomunističke milicije), čemu su se tada usprotivili jugoslavenska i talijanska udruženja partizana... Kako prije agresije na BiH, tako i tokom agresije, nastavio je raditi svoja djela, u suštini uvijek neobične ljudske drame... Razgovarali smo na relaciji Sarajevo – Milano.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com