Menu

Princ iz Eleja 550x50

Nedjelja, 12 Januar 2020

Protesti u Tuzli zbog zagađenja zraka

  • Objavljeno u BiH

   

Zbog konstantnog zagađenja zraka neformalna grupa građana večeras je na Trgu slobode u Tuzli održala protestno okupljanje. Građani su u centar grada došli s maskama jer je zrak u vrijeme njihovog boravka bio nezdrav, ističe Klix.

Pod geslom "Hajde da pokažemo da ovako više ne može" Tuzlaci su se okupili u centru grada kako bi nadležnima poslali poruku da je pod hitno potrebno riješiti problem koji ostavlja velike posljedice na zdravlje ljudi.

"Zagađenje zraka je naša svakodnevnica s kojom se zapravo tek sada suočavamo na način da dobijamo neka osnovna shvatanja i poimanja šta to znači za nas i naše porodice. Večeras imamo komunikacijski izraz i poziv zajednice da se otvori dijalog o ovom problemu te da se o njemu počne javno diskutovati, a kako bismo vidjeli šta je realno sada moguće uraditi", kazao  je Kenan Idrizović koji je večeras bio na protestnom okupljanju.

Njegov nešto stariji sugrađanin Mevludin Mujkić kaže nam da je ovih dana u Tuzli izuzetno teško živjeti. U ranijim decenijama u Tuzli je postojao daleko veći broj industrijskih postrojenja, međutim zagađenje zraka u mjeri kao sada nije zabilježeno. Naš sagovornik sada najveće krivce vidi u individualnim kućnim ložištima na ugalj i prevelikom broju automobila.

"Za mnoge stvari je vjerovatno kasno jer je veliki broj ljudi iz Tuzle otišao zbog zagađenja zraka, ali definitivno pod hitno treba nešto mijenjati. Mi u Tuzli tri do četiri mjeseca skoro pa da i ne živimo, iz kuće odmah ulazimo u automobil, a idealan je bijeg na čistija područja. Ja se ne plašim za sebe, već za svoju djecu, unuke i njihove generacije", naglašava Mujkić.

Enormno zagađenje zraka nažalost nije nepoznanica za građane Tuzle i okolnih mjesta. O ovom problemu najviše se govori u zimskom periodu kada se prisustvo zagađujućih čestica najviše i osjeti.

Direktorica Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić smatra da se problem zagađenja konačno mora prepoznati, a samim tim krenuti i sa planiranjem i realizacijom mjera koje će dovesti do promjene trenutnog stanja.

"Ukoliko ne preduzemo nikakve mjere zagađenje zraka ćemo imati i iduće godine. U gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu koje imaju visoko zagađenje zraka prvo je potrebno napraviti plan zabrane spaljivanja uglja u individualnim stambenim objektima, koje će biti praćene mjerama subvencija za građane koji moraju preći s uglja na drugi energent. Potrebno je također pratiti i implementiranje mjera u industriji i saobraćaju, kako bi se barem zaustavili izvori koji stvaraju problem u periodu zagađenja", kaže Agić.

Nadležni u kontinuitetu poručuju da poduzimaju korake u cilju rješavanja ovog problema, međutim stanje na gradskim ulicama iz godine u godinu sve je lošije.

U vrijeme okupljanja Tuzlaka zrak u ovom gradu označen je kao nezdrav, a moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Savjeti ljekara kazuju da u ovim trenucima plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti.

 

 

   

Više...

Most: Da li bi Srbija ratovala za Republiku Srpsku?

  • Objavljeno u BiH

vo888U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa (RSE) razgovaralo se o tome zašto su dva dokumenta koje je nedavno usvojila Skupština Srbije – Strategija nacionalne bezbedonsti i Strategija odbrane Srbije – izazvala burne reakcije u Bosni i Hercegovini (BiH). Sagovornici su bili Miodrag Hadžić, dugogodišnji direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka, i Armin Kržalić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com