Menu

Princ iz Eleja 550x50

Utorak, 14 Januar 2020

Pokrenuta rasprava o uvođenju četverodnevne radne sedmice

danci1 1Nakon što je finska premijerka Sanna Marin nedavno izjavila da planira skratiti radno vrijeme na četiri dana sedmično i šest sati dnevno, i Danci su pokrenuli raspravu o skraćivanju radnog vremena, odnosno o uvođenju četverodnevne radne sedmice, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

 

 

Više...

Predstavnički dom PFBiH razmotrio pitanja iz energetskog sektora

  • Objavljeno u BiH

 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas su na tematskoj sjednici razmatrali mnoga pitanja iz oblasti energetskog sektora koja se tiču energije, gasa, obnovljivih izvora, ali i zaštite okoliša, prenosi portal Vijesti.

O zagađenju zraka, koje je aktuelno u Bosni i Hercegovini, govorila je poslanica Naše stranke Amela Kuskunović, navodeći da zagađenje zraka može uzrokovati rak, respiratorne bolesti, kao i oštećenja mozga, posebno kod djece.

- Prisutna je pasivnost eksperata zdravstvene struke. Nedostaju analize stanja zdravlja stanovnika u ugroženim područjima. Naše zdravlje je politički problem i zahtijeva ozbiljan i multidisciplinaran pristup - rekla je Kuskunović.

Poslanik Kluba DF-GS Bahrudin Šarić poručio je da poslanici podrže izgradnju zamjenskih blokova, kakav je Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

- Ako ovoj državi trebaju zamjenski blokovi, treba ih podržati. Sa zagađenjem zraka nema veze Blok 7 TE Tuzla, već su u pitanju individualna ložišta. Zabraniti upotrebu uglja možemo lako , ali trebamo razmišljati o građanima, koju im alternativu pružiti - rekao je poslanik A-SDA i predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Predstavničkog doma Sefer Demirović.

Poslanik Kluba SDA Miralem Galijašević zatražio je odgovor na pitanje da li su se stekli uvjeti za uvođenje obligacionih šema za energetsku efikasnost u vidu nameta za cijenu električne energije?

Nezavisni poslanik Hasan Muratović smatra da termoelektrane nisu samo uzrok zagađenja, te je uputio pitanje „šta sa rudarima?“ i „šta sa postrojenjima za energetsku efikasnost?“.

Tematska sjednica je posvećena ispunjavanju obaveza Federacije BiH iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, zbog čega se poslanici trebaju izjasniti o zaključcima koji će biti formirani u cilju prevazilaženja zastoja u procesu prilagođavanja zakonodavstva iz energetskog sektora sa onim u Evropskoj uniji.

Više...

Osmišljen stroj koji održava jetru na životu i do sedam dana

 

Naučnici su razvili specijalni stroj koji održava ljudsku jetru izvan tijela tokom sedam dana. Donedavno je rok isticao poslije nekoliko sati, ali nova tehnologija značajno produžava dragocjeno vrijeme.
Prema studiji koja je objavljena u časopisu Nature Biotechnology, aparat povećava broj jetri spremnih za transplantaciju. Tako rastu i šanse za ozdravljenje pacijenata oboljelih od teških bolesti.

Zanimljivo je da stroj popravlja stanje organa, koji se zbog loših karakteristika ne presađuju. Ako se ostave u stroju nekoliko dana, mogu vratiti funkciju.

Aparat simulira funkcije ljudskog organizma, poput izbacivanja štetnih materija iz tijela, kruženja kisika i regulacije nivoa šećera. Temelji se na principima procesa perfuzije - ulijevanja ili ubrizgavanja određene tekućine u organ kroz sistem krvotoka.

Tokom eksperimenta korištene su jetre donora, koje prethodno nisu zadovoljile standarde za proces transplantacije. Poslije sedam dana u stroju vratile su svoju prirodnu funkciju, piše Newsweek.

"Grupa eminentnih hirurga, biologa i inženjera radila je tokom protekle četiri godine na razvoju jedinstvenog sistema perfuzije. Stroj će imati svoju primjenu prilikom liječenja najtežih bolesnika. Riječ je o pacijentima koji su zbog raka ili drugih teških bolesti ostali bez funkcije jetre. Sada imaju veće šanse za transplantaciju", objašnjava stručnjak sa Univerzitetske klinike u Cirihu Pierre-Alain Clavien.

Istraživači kažu da bi stroj mogao biti od koristi i kod bolesnika kojima je jetra u teškom stanju. Tvrde da je moguće popraviti oštećenja jetre, očistiti masne naslage s organa ili obnoviti dijelove koji nedostaju.

"Najveći izazov tokom našeg projekta bilo je uspostavljanje savršene komunikacije između ljekara i inženjera", kaže voditelj naučne studije Philipp Rudolf von Rohr.

Jetra je veliki crvenosmeđi organ koji se nalazi na desnoj strani abdomena. Sastoji se od dva glavna režnja, a njena primarna uloga je filtriranje krvi koja dolazi iz probavnog trakta. Ovaj organ čisti tijelo od otrova i stvara pojedine proteine.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com