Menu

Princ iz Eleja 550x50

Subota, 22 Februar 2020

Serijal "Vladalac" već danima trese Srbiju (VIDEO)

vladoDvodijelni dokumentarni serijal "Vladalac", autorske ekipe koju čine Slaviša Lekić (autor), Jovana S. Polić (rediteljka) i Sanja Lončar (urednica), donosi priču o turbulentnoj političkoj biografiji Aleksandra Vučića i godinama njegove, ne samo političke, dominacije u Srbiji. Pred vama je prvi dio.

Više...

Malcolm X i dalje simbol borbe za pravdu

malcomU New Yorku je obilježena 55. godišnjica smrti Malcolma Littlea, poznatijeg kao Malcolm X, borca za ljudska prava Afroamerikanaca, javlja AA. Malcolm X je ostao upamćen kao lider među muslimanima u SAD-u u to vrijeme, borac za ljudska prava i jedan od najutjecajnijih Afroamerikanaca.

Više...

Mali vojnici

Mali vojnici CopyJužni Sudan izuzetno je siromašna zemlja s malim resursima. Ceste su u vrlo lošem stanju i najmanje tri mjeseca godišnje zemlja bude pogođena poplavama. Sedam miliona ljudi gladovalo je prošle godine, a situacija je još teža za djecu koja su oslobođena službe u oružanim skupinama.

Više...

Granična policija otkrila više od 2.000 prekršaja, najviše prijava protiv naših državljana

  • Objavljeno u BiH

 

Granična policija BiH otkrila je u prošloj godini 2.041 prekršaj, što predstavlja smanjenje za 475 ili 18,9 odsto u odnosu na 2018. godinu, a najveći broj prijava odnosio se na državljane BiH.
Od ukupnog broja, na graničnim prelazima otkriveno je 1.805 ili 88,4 posto prekršaja, a van njih 236 ili 11,6 posto od ukupnog broja, rečeno je Srni u Graničnoj policiji BiH.

"Ukupno je prijavljeno 2.059 fizičkih i pravnih osoba, što je u odnosu na 2018. godinu manje za 478 lica ili 18,8 odsto, od čega se 1.956 prijava odnosi na fizičke osobe, 80 na pravna, dok se 23 prijave odnose na odgovorne osobe u pravnom licu", rekli su u Graničnoj policiji BiH.

Najveći broj prijava fizičkih osoba, po strukturi prekršaja, odnosi se na Zakon o graničnoj kontroli (368), Zakon o putnim ispravama (363), Zakon o strancima (1.018), te Zakon o proizvodnji i prometu opojnih droga (141 osoba).

Od ukupno prijavljenih 2.059 fizičkih i pravnih osoba, najveći broj je državljana BiH (716), Turske (229), Njemačke (90), Srbije (85) Hrvatske (82), Kine (55), Austrije (54), Albanije (39), Makedonije (32), Poljske (33), te Crne Gore (21).

Pripadnici Granične policije BiH su u prošloj godini sačinili 1.331 kriminalističko-obavještajni izvještaj, što je više za 103 izvještaja ili 8,4 posto u odnosu na 2018. godinu.

"Na centralnom nivou sačinjeno je 96 kriminalističko-obavještajnih izvještaja, a 1.235 na regionalnom i lokalnom nivou", naveli su u Graničnoj policiji.

Granična policija BiH proslijedila je drugim agencijama 73 izvještaja, a od drugih agencija je zaprimila 40 kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pripadnici Granične policije BiH su najviše kriminalističko-obavještajnih izvještaja proslijedili Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona - 16, zatim Upravi za indirektno oporezivanje BiH 11, MUP-u Republike Srpske 10, Poreskoj upravi Federacije BiH osam, MUP-u Kantona Sarajevo četiri, te MUP-u Tuzlanskog kantona tri izvještaja.

Po tri izvještaja proslijeđena su MUP-u Zeničko-dobojskog kantona i MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, po dva MUP-u Livanjskog kantona, policiji Brčko distrikta, Poreskoj upravi Republike Srpske, MUP-u Zapadno-hercegovačkog kantona, MUP-u Bosansko-podrinjskog kantona, te jedan izvještaj Službi za poslove sa strancima.

Granična policija BiH najviše kriminalističko-obavještajnih izvještaja zaprimila je od MUP-a Tuzlanskog kantona i to 15 izvještaja, a najmanje, samo dva, od MUP-a Republike Srpske.

Više...

Još nije donesena odluka o ukopu NN žrtava genocida u Srebrenici

  • Objavljeno u BiH

 

Na dnevnom redu sjednice Organizacionog odbor za obilježavanje 11. jula bile su informacije o dosadašnjim aktivnostima na pripremi obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a konstatovano je da pripreme teku prema planu.
Raspravljano je i o informaciji da će 11. jula biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 82 neidentificirane žrtve genocida, ali odluka u vezi s tim još nije donesena.

Kako se pojašnjava u saopćenju Organizacionog odbora, konstatovano je da postoji prijedlog o ukopu NN osoba. Prijedlog o ukopu 82 neidentifikovane žrtve na prvom sastanku Odbora uputio je Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH. Tada je konstatovano da će Organizacioni odbor donijeti odluku na nekom od narednih sastanaka.

"Odluka će biti donesena na sljedećem sastanku Organizacionog odbora koji je zakazan za 12. mart 2020. godine. Zbog svega navedenog u ime Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici molimo gospodina Mašovića, kao i sve članove Organizacionog odbora, da se suzdrže od izjava u javnosti dok određene odluke ne potvrdi Organizacioni odbor", navedeno je u saopćenju.

Više...

Zbog ubistva u Nedžarićima Vlada KS studentima osigurala psihoterapeutkinju

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo osiguralo je psihosocijalnu podršku studentima smještenim u Studentskom domu "Nedžarići", nakon događaja u kojem je ubijen radnik JU 'Studentski centar' Sarajevo.

"Ministarstvo je angažiralo psihoterapeutkinju, s obzirom na 'težinu' traumatičnog događaja s kojim su se suočili studenti koji borave u Studentskom centru i uz uvažavanje njihovih zahtjeva i potreba u ovim teškim trenucima. Ona će im, od ponedjeljka naredne sedmice, pružati psihosocijalnu podršku i pomoć", navode iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Naglašavaju da je briga za zdravlje i dobrobit studenata jedna od njihovih prioritetnih obaveza te su na raspolaganju studentima, u svakom momentu.

Podsjećamo, zaposlenik Studentskog centra u Nedžarićima Sead Tahirović je nakon svađe nožem ubio svog nadređenog A. Š.

Tahirović, zaposlenik koji radi kao ekonom nožem je napao svog nadređenog, šefa smještaja, nanijevši mu jednu povredu nožem. Kada je povrijeđeni počeo bježati, zadobio je udarac nožem sleđa.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com