Menu

NetzaPet 550x50

Srijeda, 11 Mart 2020

Od sutra obustava nastave u Brčkom zbog koronavirusa

  • Objavljeno u Brcko

prazna ucionicaVlada Brčko distrikta donijela je, u drugom nastavku 89. vanredne sjednice, Odluku o proglašenju ugroženosti stanovnika Brčko distrikta BiH od epidemije zarazne bolesti koronavirusa (COVID-19), na osnovu koje je naloženo šefu Odjeljenja za obrazovanje da od sutrašnjeg dana obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama na području distrikta Brčko.

Više...

Brčko: Nema zaraženih korona virusom, moguće zatvaranje škola

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je na nastavku 89. vanredne sjednice primila k znanju Informaciju Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge o stanju i mjerama preduzetim u vezi sa koronavirusom na području Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović kazao je da na području Distrikta nema nijedno lice pozitivno na koronavirus i da se trenutno osam lica koja su boravila na području Italije nalazi pod zdravstvenim nadzorom.

„Za jedno od tih lica jutros je uzet uzorak i poslat u Sarajevo na Univerzitetski klinički centar i povratnu informaciju trebalo bi da dobijemo u toku dana. Sva registrovana lica boravila su u Italiji, kao i pacijent za kojeg je poslat uzorak na testiranje u Sarajevo. Još jednom podsjećam sve građane da je potrebno da se pridržavaju uputstava koja se svakodnevno objavljuju putem lokalnih medija”, kazao je Pezerović.

Članovi Vlade na današnjoj vanrednoj sjednici raspravljali su i o predloženoj mjeri o zatvaranju osnovnih i srednjih škola i visokoškolskih ustanova na određen period na području Distrikta i definisano je da je za taj korak potrebno uraditi pravni okvir.

„Republika Srpska juče je zatvorila škole i naša ideja je bila da se i ovdje preduzmu slične mjere. Međutim, potrebno je na određeni način obezbijediti do kraja pravni okvir koji bi trebalo danas da završimo, a nakon toga na narednoj sjednici Vlade odlučiti o daljem djelovanju. Bilo je diskusija koje su išle u pravcu zatvaranja škola na određeno vrijeme, ali bilo je i određenih rezervi na sve to. Međutim, cilj je da sada obezbijedimo do kraja odgovarajuće odluke”, kazao je Pezerović.

Informacija o stanju i mjerama preduzetim u vezi sa koronavirusom na području Brčko distrikta BiH te daljim predloženim postupcima danas je proslijeđena i Skupštini Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala i 91. vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrala Informaciju o potrošnji električne energije javne rasvjete i usvojila zaključke predložene od Odjeljenja za komunalne poslove, kao i zaključak da se pokrene istraga o nelegalnom korišćenju električne energije na području Brčko distrikta BiH.

Više...

U izolaciji 44 učenika i tri profesora sarajevske Druge gimnazije

  • Objavljeno u BiH

 

Učenici i profesori Druge gimnazije Sarajevo koji su bili na ekskurziji u Njemačkoj, a vratili su se u BiH u petak, 6. marta, bit će u izolaciji 14 dana koliko traje i period inkubacije koronavirusa, potvrdio je Feni direktor Druge gimnazije Sarajevo Seid Alibegović.

Dodao je da je riječ o 44 učenika i tri profesora Druge gimnazije Sarajevo koji su se u petak navečer vratili sa studijskog putovanja iz Minhena.

– I učenici i profesori se osjećaju dobro i niko nije zaražen. Dobili smo rješenje od sanitarne inspekcije da se učenici zadrže kod kuće i oni se nalaze u kućnoj izolaciji. Razlog je preventivna mjera zaštite od koronavirusa – kazao je Alibegović.

Kako je naveo, odluka je zvanično donesena jučer iz preventivnih razloga, s obzirom na to da su boravili u Njemačkoj u kojoj je potvrđeno više od 1.000 slučajeva zaraze koronavirusom.

Uprava Druge gimnazije Sarajevo je postupila po rješenju Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu i poduzela sve mjere i radnje ka prevazilaženju trenutne situacije, koje se tiču organiziranja online nastave za navedene učenike putem platforme Google for education. Također, pojačane su sve mjere zaštite samog objekta i svih učenika i radnika škole, u smislu redovnog tretiranja površina sredstvima za dezinfekciju.

Više...

Ovi vitamini i minerali jačaju imunološkli sistem i štite vas od virusa

 

U periodu gripe organizam je izložen različitm štetnim utjecajima koji oslabljuju imunološki sistem. No redovnim i dovoljnim unosom određenih vitamina i minerala možete ga osnažiti. Provjerite koji su vitamini i minerali neophodni vašem organizmu.

"Pored zdrave ishrane, koja isključuje rafiniranu, prerađenu hranu i šećer, ciljana i specifična prehrambena podrška jedan je od načina jačanja imuniteta koji će pomoći u sprječavanju ili rješavanju bilo kakve virusne infekcije uz odgovarajuće vježbe, dovoljno sna i zdravu higijenu", napisala je nutricionistica Amela Ivković O'Reilly.

Prema podacima postojećih recenziranih radova na PubMedu i drugim organizacijama, kao što su komplementarno medicinsko udruženje (CMA), Orthomolecular Medicine News Service (OMNS) u SAD-u i Britansko društvo za ekološku medicinu, vitamin C, D, Cink, Selen, humična kiselina, ekstrakt maslinovog lista i S. Boulardii mogu vam pomoći u borbi protiv gripe.

Vitamin C

 Epidemija virusa može se dramatično usporiti ili zaustaviti uz neposrednu široku upotrebu velikih doza vitamina C. Naime, ljekari već decenijama ukazuju na snažan antivirusni efekt vitamina C.

"Veoma je važno maksimizirati antioksidativni kapacitet tijela i prirodni imunitet kako bismo spriječili i minimizirali simptome kada virus napada ljudsko tijelo. Osnova upotrebe visokih doza vitamina C u prevenciji i borbi protiv bolesti uzrokovanih virusima može se pratiti kao rani uspjeh vitamina C protiv polia, prvi put registrovanog krajem 40-ih. Dalji klinički dokazi prikupljeni tokom decenija doveli su do antivirusnog protokola objavljenog 1980", kazala je Ivković O'Reilly.

Preporučena doza vitamina C je 3.000 miligrama dnevno u nekoliko doza.

Vitamin D

 Osim vitamina C, istraživanja pokazuju da je vitamin D nesumnjivo ključni sastojak koji utječe na imuni odgovor, a više istraživanja je pokazalo kako posjeduju i stimuliraju antivirusna svojstava.

Ivković O'Reilly kaže kako bi u procjeni statusa vitamina D i održavanje optimalnog nivoa u serumu trebalo uzeti u obzir kod starijih osoba i djece, a mikronutrijente treba smatrati jednim od bitnih faktora koji u cjelini poboljšavaju naše zdravstveno stanje i podržavaju našu borbu protiv bolesti.

Preporučena doza vitamina D je 2.000 međunarodnih jedinica dnevno.

Cink

 Cink igra veoma bitnu ulogu u našem imunološkom sistemu, a osobe kojima nedostaje cink imaju povećanu osjetljivost na razne patogene. Cink je ključan za normalan razvoj i funkciju ćelija koje posreduju nespecifični imunitet, poput neutrofila i prirodnih ćelija ubica.

"Generalno gledano, cink pokazuje svoj antivirusni efekat interferirajući u četiri faze životnog ciklusa, što uključuje gubitak infektivnosti virusa, inhibiciju ulaska virusa u domaćina, inhibiciju prerade virusnog polipeptida i inhibiciju aktivnosti virusne proteaze i/ili viralno-kodirana RNA polimeraza ovisna o RNA (RdRp)", kazala je Ivković O'Reilly.

Zbog toga je osiguravanje optimalnog statusa cinka jedan od faktora koji doprinosi jačanju imuniteta prema virusnim infekcijama. Preporučena doza cinka je 20 miligrama dnevno.

Selen

 Ovaj mineral u tragovima ima antivirusnu aktivnost te doprinosi smanjenu vrsta reaktivnih kisika i reaktivnih azotnih vrsta. Manjak selena povećava ranjivost na infekcije virusima kao što su pokazala istraživanja širom svijeta posljednjih nekoliko decenija od Kube do Kine.

Preporučena doza unosa selena je 100 mikrograma dnevno.

Humična kiselina

 Nalazimo je u specifičnom tlu na određenim lokacijama u svijetu. Vjeruje se da ova kiselina inhibira sve viruse. Humična kiselina s najefikasnijim antivirusnim djelovanjem izvedena je iz slatkovodnih biljaka koje su u osnovi drevni kompost star hiljadama godina.

"Humična kiselina sadrži mnogo vrsta "funkcionalnih grupa" (specifične grupe atoma) koje se mogu vezati za veliki broj virusa. Istraživanja su pokazala da su određene humusne kiseline efikasne in vitro protiv svih poznatih virusa, uključujući gripu, HSV i HIV", objašnjava Ivković O'Reilly.

Preporučena doza humične kiseline je 375 mg dva puta dnevno.

Ekstrakt maslinovog lista

 Glavni aktivni sastojci maslinovog ulja uključuju oleinsku kiselinu, fenolne sastojke i skvalen. Glavni fenolni spojevi, hidroksitirosol i oleuropein daju ekstra djevičanskom maslinovom ulju njegov gorak, oštar okus. Istraživanja su također pokazala da oleuropein koji se nalazi u ekstraktu maslinovog ulja pokazuje značajno antivirusno djelovanje protiv respiratornog sincicijskog virusa i virusa para-gripa tipa 3. Preporučena doza ekstrakta maslinovog lista je 500 mg dva puta dnevno.

S. Boulardii

Prema riječima Ivković O'Reilly, ovaj probiotski kvasac podržava sekretorni imunoglobulin A, glavni imunoglobulin urođenog imunog sistema koji štiti od infektivnih uzročnika. Vrlo je dobro proučen i jedan je od najbitnijih probiotskih organizama na zemlji.

Više...

Migrantima izmještenim iz Tuzle će biti osiguran humaniji boravak u Blažuju

  • Objavljeno u BiH

 

U skladu sa zaključcima sastanka održanog 7. marta, kojem su prisustvovali ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović jutros u ranim jutarnjim satima provedena je akcija izmještanja migranata iz urbanih dijelova Tuzle.

Služba za poslove sa strancima u skladu sa svojim nadležnostima, uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, izvršila je akciju izmještanja 491 migranta koji su boravili u improvizovanom šatorskom naselju u blizini autobuske i željezničke stanice u Tuzli, te će autobusima, koje je osigurao IOM, biti prebačeni u bivšu kasarnu Blažuj. Inspektori Službe za poslove sa strancima u koordinaciji sa pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona pokazali su izuzetno visok stepen profesionalnosti, te akcija protiče bez ijednog incidenta, posebno vodeći računa o zaštiti svih ljudskih prava migranata, naročito kada su u pitanju ranjive kategorije. Uz asistenciju MUP-a Kantona Sarajevo, migranti će biti smješteni u bivšu kasarnu Blažuj, gdje će im biti osigurana zdravstvena zaštita i drugi neophodni uslovi za njihov human boravak. U uslovima povećanog priliva migranata, Služba za poslove sa strancima je od početka godine do danas registrovala više od 3.500 migranata, saopćeno je iz te službe.

Više...

Dramatične prognoze: Ostajemo li bez penzija i besplatnog zdravstva?!

  • Objavljeno u BiH

 

Prelaskom PIO fondova na budžet, faktički je potvrđeno da se oni ne mogu više finansirati iz doprinosa. FBiH je tu nešto duže izdržala. Za očekivati je da ubrzo krene zagovaranje da i zdravstveni fondovi pređu na budžet, a to znači da će se nedostajuća sredstva namirivati iz poreza. Iseljavanje stanovništva, kome svjedočimo posljednjih godina, već ostavlja vidljive posljedice – nedostaje nam stručna radna snage u gotovo svim oblastima, osjetno se smanjio broj radno aktivnog stanovništva, a povećao prosjek starosti stanovništva. U vremenu koje slijedi posljedice će biti još izraženije – gubitak najaktivnije radne snage ozbiljno će ograničiti mogućnost bilo kakvog ekonomskog rasta i razvoja, smanjiti potrošnju, ali i ozbiljno ugroziti punjenje, kako budžeta, tako i penzionih i zdravstvenih fondova, piše portal Buka. Slikovito je to prikazao ekonomista Faruk Hadžić posmatrajući radnu snagu (zaposlene i nezaposlene) kao potencijalnu poresku bazu koja može uplaćivati poreze i doprinose. Njegova infografika pokazuje koliko nam se potencijalna poreska baza smanjila za pet godina. Podatke je uzeo iz Anketa o radnoj snazi 2014-2018, navodeći da, ako se 2014. godina posmatra kao bazna i taj broj preračuna na 100 jedinica, onda smo za pet godina dobili sljedeću situaciju: |

Broj radne snage se smanjio na 90 Broj zaposlenih se povećao za 1 Broj nezaposlenih se smanjio za 11 Ono što se jasno vidi sa infografike jeste da nam se značajno smanjuje ukupna radna snaga, a time i potencijalna poreska baza koja treba da puni naše fondove (PIO i zdravstvo), ali i budžete iz kojih se finansira cjelokupni državni aparat. Prema riječima Hadžića, kada je riječ o fondovima, mi smo već sada u problemima, jer prelaskom PIO fondova na budžet, faktički je potvrđeno da se oni ne mogu više finansirati iz doprinosa. FBiH je tu nešto duže izdržala. Za očekivati je, naglašava, da ubrzo krene zagovaranje da i zdravstveni fondovi pređu na budžet, a to znači da će se nedostajuća sredstva namirivati iz poreza. ‘Upravo zbog činjenice da nam se smanjuje poreska baza usljed masovnog iseljavanja, te da nam se povećava baza iz koje se isplaćuju razne obaveze, poput penzionera, ogroman će pritisak biti na pravnim licima i građanima koji ostanu u državi. Obzirom da nismo proveli poreske reforme, a da se još uvijek ne vidi spremnost za njihovu provedbu na pravi način, očekivati je da ćemo imati ozbiljnih problema, možda već u ovoj godini, ili narednoj. Politika hitno, ali baš hitno mora reagovati, uvesti moratorij barem na jedan mandatni period na teme poput izmjena Dejtonskog sporazuma u bilo kojem smjeru, te 24h fokusiranje na reforme i rješavanje složenih ekonomskih i demografskih problema. Poreska baza se može samo još više smanjivati narednih godina. Privid boljeg punjenja postoji zbog još uvijek visokih doznaka iz inostranstva, ali ni to neće vječno trajati’, zaključuje Hadžić za Buku.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com