Menu

NetzaPet 550x50

Utorak, 03 Mart 2020

Zašto se aktivno proizvodi atmosfera međubošnjačkog sukoba?

kooiPodsjećamo na tekst glavnog urednika “Stava” Filipa Mursela Begovića objavljenog početkom 2018. godine u kojemu se tematizira strategija provođenja specijalnog rata protiv bošnjačkog naroda. Nažalost, tekst je aktuelan i danas posebno kada govorimo o onima koji unutar samih Bošnjaka direktno ili indirektno provode specijalni rat protiv vlastitog naroda. S jedne strane, tu su oni koji nenamjerno i zbog loših procjena reagiraju emotivno i šireći opću histeriju idu u prilog rušiteljima države, s druge strane, tu su oni koji su direktno infiltrirani s jasnim uputama o djelovanju, a s treće strane, tu su oni koji su vrbovani a da nisu ni svjesni da su dio specijalnog rata protiv vlastitog naroda i države. Pa u tome i jeste sva obavještajna “umjetnost” specijalnog rata, da se za njega regrutiraju ličnosti a da nisu ni svjesne šta i za koga rade.

Više...

UKC Tuzla: U sedam dana dvije transplantacije koštane srži

  • Objavljeno u BiH

 

U proteklih sedam dana uspješno su urađene transplantacije matičnih ćelija hematopoeze (MĆH). Prema riječima prof. dr. Aide Arnautović Ćustović, načelnice Klinike za hematologiju i transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze, urađena je jedna alogena i jedna autologna transplantacija MĆH. Kako je istakla prof. dr. Ćustović, pacijentu oboljelom od Multiplog mijeloma rađena je alogena transplantacija MĆH, gdje je donor koštane srži bila sestra, dok je kod pacijentice oboljele od Non Hodgkins limfoma rađena autologna transplantacija MĆH. ‘Procedure primjene autologne i alogene transplantacije matičnih ćelija hematopoeze protekle su uredno, posttransplantacioni period protiče bez komplikacija, a pacijenti se osjećaju dobro’, rekla je prof. dr. Ćustović. Inače, na Klinici za hematogiju i transplantaciju MĆH Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla do sada je urađena 141 transplantacija matičnih ćelija hematopoeze, od čega 120 autolognih i 21 alogena, čime je uspješno nastavljen kontinuitet u provođenju ovog najkomplikovanijeg i visoko specijalizovanog modaliteta liječenja kojeg poznaje dosadašnja savremena medicina, a koji se primjenjuje u liječenju hematoloških i nehematoloških, malignih i nemalignih oboljenja, te brojnih drugih urođenih i stečenih bolesnih stanja. Transplantacija koštane srži (alogene i autologne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze) se u u JZU UKC Tuzla provodi kontinuirano od 2004. godine.

Više...

Muzička škola Brčko obilježava 70 godina od osnivanja

  • Objavljeno u Brcko

030320 muzicka duo pjevanje 5 642x336Danas je u prostorijama Osnovne muzičke škole Brčko održan program obilježavanja 70 godina od osnivanja škole koja je kroz protekli period, pored odgojno-obrazovnog zadatka imala i ulogu da muzičku kulturu Brčkog podiže na mnogo veći nivo kroz koncerte učenika, profesora, te nastupima na brojnim takmičenjima međunarodnog karaktera.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com