Menu

NetzaPet 550x50

Utorak, 31 Mart 2020

Inzko: Iznenadit ćete se kolika pomoć dolazi BiH

 

Imali smo danas jedan veliki sastanak gdje je bilo više od 50 učesnika. Tamo su bile sve države koje su članice PIC-a i iznenadit ćete se koliko će BiH dobiti pomoći.

Ono što sam čuo od predstavnika MMF-a, Bosni i Hercegovini će se na raspolaganje staviti 150 miliona eura, a ako budu povoljni uslovi, ako se naiđe na podršku vlada, ta suma bi se mogla i povećati, otkrio je za N1 visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko.
Kako ste, jeste li zabrinuti?
Dobro sam, ne mogu se žaliti. Mislim da je cijela populacija zabrinuta, vidimo šta se dešava u Italiji i Španiji. Moramo poštovati šta kaže struka. Naravno da se bojim, svako voli život. Imao sam gripu i onda je došla epidemija i malo sam se uplašio. Ja sam u rizičnoj grupi ljudi koji imaju 70 godina. U izolaciji sam već tri sedmice, jako pazim. Sve što kažu stručnjaci – radim. Nadam se da će sve dobro završiti, kako za mene i porodicu, tako i za građane Bosne i Hercegovine.
Budžet na državnom nivou prioritet je za zaustavljanje korona virusa, saopšteno je iz OHR-a. Zašto?

Apsolutno je prioritet i znate da se budžet nije mijenjao osam godina. Prije osam godina nije bilo izbjeglica, nije bilo epidemije… znači ovaj budžet se mora adaptirati i mijenjati, privremeni budžet se ne može mijenjati. Jučer je Brčko usvojilo budžet za ublažavanje posljedica od virusa i oni su stavili na raspolaganje 40 miliona. Distrikt je to uradio znači mora država isto i mnogo više. Ako BiH usvoji budžet onda će to biti i signal da međunarodna zajednica reaguje i pošalje pomoć.
Jeste li tražili pomoć za BiH, poput ambasadora Sattlera? Imali smo danas jedan veliki sastanak gdje je bilo više od 50 učesnika. Tamo su bile sve države koje su članice PIC-a i iznenadit ćete se koliko će BiH dobiti pomoći. Tu je bio MMF koji je rekao da će BiH staviti na raspologanje veliku sumu novca. Međunarodna zajednica neće zaboraviti BiH. Ono što sam čuo od predstavnika MMF-a, Bosni i Hercegovini će se na raspolaganje staviti 150 miliona eura, a ako budu povoljni uslovi, ako se naiđe na podršku vlada, ta suma bi se mogla i povečati. Na sastanku su bili i UN, WHO, EU i morate znsti da se BiH neće zaboraviti.

Više...

Vozačima u BiH bi mogla biti produžena registracija ako im je istekla sredinom marta

  • Objavljeno u BiH

 

Vozačima kojima je istekla registracija vozila sredinom marta, od kada se Bosna i Hercegovina našla u epidemiološkoj krizi zbog koronavirusa, moglo bi biti produženo trajanje registracije.
Naime, na vanrednoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je najavljena za sutra, 1. aprila, raspravljat će se i o prijedlogu Ministarstva komunikacija i prometa BiH o produženju važenja registracije vozila.

Kako portal Klix.ba saznaje, za vozila kojima je istekla registracija poslije 15. marta, ukoliko Vijeće ministara donese odluku, potvrda o registraciji će važiti do 30. aprila. Vozači koji upravljaju takvim vozilima morat će imati polisu osiguranja.

S obzirom na složene procedure registracije u BiH koje još uvijek uključuju čekanje u redovima u MUP- ovima i stanicama za tehnički pregled, na ovaj način će se izbjeći izlaganje građana koronavirusu dok su na snazi mjere zabrane kretanja.

Podsjećamo, naše susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska, ranije su produžile rok trajanja registracije vozila kako bi olakšale građanima epidemiološku krizu.

Inače, na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH naći će se i informacija o realizaciji zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i definiranih operativnih mjera za zaustavljanje širenja virusa korona (SARS - Cov-2/COVID 19), zatim informacija o aktivnostima koje je potrebno realizirati za pristupanje Bosne i Hercegovine zajedničkom sporazumu o javnim nabavkama.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje.

Više...

SAD prestigao Kinu prema broju umrlih od posljedica koronavirusa

 

U Sjedinjenim Američkim državama najmanje 177.308 osoba je zaraženo koronavirusom, a do sada je umro 3.548 osoba, podaci su to CNN-a.
Broj smrtnih slučajeva u Americi nadmašio je onaj u Kini odakle je zaraza i krenula. Umrlih, prema informacijama zdravstvenih institucija iz SAD-a nema na Hawaiima i Wyomingu.

Pozitivni na koronavirus zabilježeni su u svim saveznim državama, a najveći broj zaraženih i umrlih je u New Yorku.

Više...

Uprkos otkazima i teškoćama: Ponosni na naše

  • Objavljeno u BiH

prepoznaj domace logoVidite koliko su za nas značajne naše kompanije poput “BH Telecoma”, “Dite”, “Violete”, “Bosnalijeka”... Neće nam strane kompanije priskočiti u pomoć kao što to rade domaće. Moramo poslije krize nastaviti razvijati te kompanije koje su integratori sistema, dati im poseban status. Valjda će i naši kupci shvatiti značaj domaćih kompanija i kada kriza prođe jer vidimo koliko se naše kompanije trude da zaštite građane. Gdje su sada strane firme? Sada shvatamo da nije isto kupovati strano i domaće. Jednom kada sve ovo prođe, volio bih da to kupci imaju na umu

 

Više...

Izolacija i iza rešetaka

  • Objavljeno u BiH

resetU kazneno-popravnim zavodima u Bosni i Hercegovini štićenicima su zabranjene posjete i obustavljene sve vanzavodske pogodnosti s ciljem sprečavanja širenja korona virusa.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com